farkasok dézsmálják a juhokatLáncra kötött kutyát vitt el a farkas, megdézsmálta a juhállományt is, mindezt a pásztor szeme láttára.
Újfaluban a farkas mellett a medve is szedi áldozatait: háziállatokat pusztít, tönkreteszi a gyümölcsöst. A károk csak szaporodnak, a kártérítés pedig késik.

Sólyoméknál járt tegnap éjjel a medve. A faluközti udvaron három birkának oltotta ki életét, megette belsőségeik egy részét. Már visszatérő vendégnek számít: tavaly szeptemberben ugyanezen a portán járt, s mire a család hazaért a lakodalomból, nyolc juhtetemet számolhattak. Akkor az istállóajtót, ablakot is ripityára törte a medve, most nem voltak a juhok bezárva, kint az udvaron estek áldozatul. Károly, a családfő elpanaszolta, a gyümölcsösüket is tönkretették a barna bundások: a frissen állított kerítést ledöntötték, amíg szilva volt a fákon, arra jártak, most az almafákról csemegéznek.

„Minden este jön egy nagyobb barna, s egy kisebb fekete. Hiába kiabálok, riasztom, csak pár lépést tesznek hátrafelé, s azzal borzolják is a szőrüket. Ha nem hagynám békén, megtámadnának” – mondja Sólyom.

A juhtetemek látványára több falubeli összegyűl, találgatják, nem farkas volt-e a pusztító. Mert farkasok is gyakran járnak.

Máthé Ferenc, a mezővészi esztena pásztora mondja, a medve és farkas módszere szinte megkülönböztethetetlen, a juhok belső szerveit fogyasztják előszeretettel. Neki is van több vadas története, nemrég olyan két kutyáját tették tönkre a farkasok, hogy egy tehénért sem cserélte volna el őket. A nyájban is komoly károkat tettek az idén, nem volt más választása, mint a gazdának megmutatni, mi lett állataikból.

„Három kutyánk volt, láncon. Egyiket elvitte, az aratnivalóban kaptuk meg a fejét – panaszkodik Bajkó Rozália. – Lassan a mezőre sem merünk kimenni, a szomszéd is mondta, a kukoricásban volt a medve két bocsával minap.”

Amikor rákérdezünk, kértek- e, kaptak-e már kártérítést, csak legyintenek. Sólyom felesége azt mondja, értelmetlennek látja a kérelmezést, hisz tavaly szeptember 6-án igényelt a károkért 1600 lejt, s azóta semmi hír felőle. Annyit tud, hogy az újfalvi önkormányzathoz beadott kérését továbbították. „A pénz jól jönne egyéves késéssel is, de nem tudom, bízhatunk-e benne, van-e értelme újra kérést írni” – töpreng az asszonyság.

„Van értelme, de türelem kell hozzá” – közli a Hargita Népe kérdésére Máthé Károly, a Hargita Megyei Erdészeti és Vadállományi Felügyelőség felügyelője. Mint mondja, az önkormányzatoktól hozzájuk érkező igényléseket Brassóba, onnan a minisztériumba továbbítják. „Amióta Borbély László a miniszter, gyakrabban érkezik kártérítés a gazdákhoz. Igaz, várni kell, úgy egy évbe is beletelik időnként a kifizetés” – mondja, megnyugtatva a károsultakat: ha késik is a kifizetés, érdemes igényelni a kártérítést.

Forrás: Erdély.ma