vadászbalesetKizárólag hangra vagy mozgásra lőni mindenkor tilos - Nem lehet elégszer ismételni. A vadászoknak évente baleset-megelőzési továbbképzést tartanak, de ez nem pótolja az egyéni körültekintést.

Vadászban, nem vadászban egy dolog közös: mindenki részese lehet vadászbalesetnek. A vadászok legtöbbje arra törekszik, hogy munkája során ne okozzon és ne is részesüljön vadászbalesetben.
A vadgazdálkodó köteles vadászai részére évente legalább egy alkalommal balesetvédelmi oktatást tartam. E kötelezettséget teljesítették a közelmúltban a vadászati hatóság és a vadászkamara által megrendezett értekezleten és továbbképzésen Egerben. Kovács István, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi igazgatóságának vadászati és halászati osztályvezetője elmondta; a baleset-megelőzés mindenki közös érdeke, ezért fontos évről évre átismételni, megbeszélni az ezzel kapcsolatos ismeretanyagot. Az értekezleten Magyar Dezső, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati főfelügyelője tartott előadást a balesetvédelemről és megelőzésről. Előadásában szólt az egyéni és a társas vadászatokon betartandó előírásokról, melyek zömét - az etikai szabályok kivételével - a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény és annak végrehajtási rendelete -79/2004. (V, 4.) FVM - tartalmazza. Külön kiemelte az egyes vadászati formák baleseti veszélyforrásait. A vadászat legveszélyesebb mozzanata a lövés leadása, mivel a kilőtt lövedék az útjából már el nem téríthető, le nem fékezhető és vissza nem fordítható. Ezért a vadászokhoz szóló legfontosabb intelem, mely egyben törvényi előírás is: lövést leadni csak arra a vadra szabad, melyet minden kétséget kizáróan felismert a vadász, s a lövéssel mások életét, testi épségét és a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. Vélt vadra, mozgásra, hangra lőni tilos!

A vadászat résztvevőin kívül mások - munkások, turisták, gombaszedők - is tartózkodhatnak a vadászterületen. Saját biztonságukra a vadászokon kívül nekik maguknak is oda kell figyelniük. Ha valaki a vadászterület látogatását tiltó tájékoztató táblával vagy őrrel találkozik, akkor a látott vagy kapott utasítást be kell tartani, nem szabad azt indokolatlan korlátozásnak venni, hiszen a tiltás az arra haladók biztonságát, a vadászat biztonságos lefolytatását hivatott szolgálni.
Sajnos a leggondosabb előkészületek esetén is történhet vadászbaleset, ennek oka legtöbbször az egyéni mulasztás. Ilyen esetre is fel kell készülnie a vadásznak, vadászatvezetőnek egyaránt Első és legfontosabb lépés a baleset sérültjének azonnali elsősegélyben történő részesítése. Haladéktalanul gondoskodni kell az orvosi ellátásról, valamint a vadászat azonnali leállításáról. Vadászfegyverrel okozott baleset esetén azonnal értesíteni kell a rendőrséget, kiérkezésükig a helyszínt biztosítani kell. Előfordulhat, hogy egyedül éri baleset a vadászt úgy, hogy még telefonálni sem tud. Ebben az esetten nagy szerepe van az egyéni beírókönyvnek, ugyanis a bajba jutott vadászt ott fogják keresni először, ahová beiratkozott vadászni.


A legutóbbi évtized vadászbalesetei Heves megye vadászterületein
2002. januárjában vaddisznó-hajtóvadászaton az egyik leálló vadász a hajtóvonal irányában vaddisznónak vélt alakra lőtt. Lövése vadásztársát, a hajtás egyik vezetőjét találta el, aki a hasán ért lőtt sérüléshez társuló traumás sokk következtében a helyszínen elhunyt.
2002. október egyik reggelén egy olasz vendégvadász vadréce-vadászat közben leshelyét elhagyta egy lelőtt kacsáért. Szomszédja, a szintén olasz bérvadász - egy másik vadrécére leadott lövésével társát megsebesítette.
2005. októberében társas apróvad-vadászaton egy orosz bérvadász nem kellően körültekintő lövésével vadásztársát „megsörétezte".
2005. decemberében társas apróvad-vadászaton a vadászatvezető „gurulatos" söréttől az arcán nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Szintén ebben az időben másik vadászterületen is történt baleset, ahol a hazai vendégvadász saját magát sebesítette meg úgy, hogy a sörétes puskája csőtorkolatánál keletkezett akadályt a cipője orrával próbálta eltávolítani, miközben fegyvere elsült.    
2008. őszén a külföldi bérvadászok számára szervezett társas apróvad-vadászaton az egyik bérvadász úgy adott le lövést sörétes vadászpuskájával, hogy a csatorna túloldalán álló hajtót találták el a sörétszemek.