sefag zrtAz első nagy bikák a zselici területekről érkeztek. A 2011-es vadászati főidény száraz meleggel és csapadékmentes időjárással érkezett, amely a területen dolgozó kollégáknak nem egyszer okozott fejtörést a hajnali és az esti vadászatok előtt.
Annak ellenére, hogy egyes területeken már augusztus közepén meglehetős bőgés mutatkozott, a hónap elején a legtöbb helyen annak rapszodikusságáról számoltak be a jágerek.
Az első bikát 3-án sikerült meglövetni a szántódi terület karádi kerületében, de a tulajdonképpeni „nagyüzem" a második héten indult el. Az első nagy bikák - természetesen a vendégforgalom eredményeképpen is - a két zselici területről érkeztek be. A kaposvári erdészetnél 6-án egy majd' 11 kilós, a zseliciek pedig pár nap alatt három tíz kilónál nehezebb (10,33; 10,6; 10,83 kg) bika felett fújták el a Hallalit. A hónap közepe táján Barcson, Szántódon, illetve Lábodon estek el komolyabb agancsosok. Szeptember második fele is tartogatott még néhány erősebb trófeát Kaposváron 10 kilóval, Nagysallérban és Segesden pedig 11 kiló lelett mérlegelt egy-egy bika.

A szarvasbőgés záróakkordjaként is aposztrofálható, a Somogyi Erdőgazdaság október 5-én tartotta meg trófeaszemléjét a Zselici Erdészeténél. A Hotel Kardosfa parkjában a mintegy 100 fős érdeklődő szakmai közönséget Barkóczi István vezérigazgató, dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető, valamint a házigazda erdészet igazgatója, Pintér Ottó köszöntötte. A - több mint 100 ezer hektárt meghaladó - 8 vadászterületen 137 bika került elejtésre szeptember hónapban, amelyből mintegy 103 agancsát tekinthették meg a meghívottak. A legnagyobb tömegű trófeát viselő bikát a - a 8,2 kg-os átlagot hozó - Szántódi vadászterületen hozták terítékre, 11,9 kg-ot nyomott a mérlegen, a bírálaton pedig 229,71 nemzetközi pontot érdemelt ki. A legnagyobb pontszámú trófeát a Lábodi terület produkálta. A 11,34 kg-os agancs 231,6 ponttal zárta a bírálatot, ám a szemlén már sajnos nem lehetett jelen. A kiváló trófeákat felsorakoztató Zselici vadászterületek mellett említésre méltó trófeák kerültek elő a Dráva menti - barcsi - vadászterületről (10,45 kg), illetve a Segesdi revírből is. A mustra külön érdekessége volt egy dám 4,75 kg-os lapátja, illetve egy kos 96 cm-es csigája is - amelyek szintén a segesdi terület büszkeségei.

Összességében elmondható, hogy a 2011 -es bőgési idény a 7 kg feletti átlagsúly, a 65-70 %-os érmes arány és a 13 db, 10 kiló feletti trófea mellett tehát a közepesnél mindenképpen jobbnak mondható eredménnyel zárult.

Forrás: Somogyi Hírlap