terítékHozták az érmeket az őzek, szarvasok, vadkanok. Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, sikeresen lezajlott szeptember 10-én, Kalocsán, az Érsekkertben az Országos és Megyei Szent Hubertusz Vadásznap, amelyet közel tízezren látogattak meg.
Ez idő tájt pedig a őszi események foglalkoztatják a vadászokat, különösen azért, mert most zajlik a szarvasbőgés. Eddigi eredményeikről és a várható programokról kérdeztük dr. Mészáros Attilát, a vadászkamara és a vadászszövetség megyei elnökét.
- Miből áll az idei trófeagyűjteményük, és milyen jelenleg a vadállomány?
- A szeptemberi hűvös hajnalokon élénk szarvasbőgést hallottunk szerte Bács-Kiskun megyében is. Annak ellenére, hogy elfiatalodás tapasztalható a bikaállományban, jó eredmények születtek. A vadászati hatóság adatai szerint 141 szarvasagancsot bíráltak el, ebből 6 aranyérmes, 35 ezüstérmes és 37 bronzérmes volt eddig. Az őzbak vadászatának szezonja szeptember 30-án lezárult, 2700 őzagancsot minősített a megyei trófeabíráló bizottság. Abból 21 aranyérmes, 70 ezüstérmes, 117 bronzérmes lett. A 42 darab „számos" (16 cm feletti) vadkanagyarból 4 kapott aranyérmet, 5 ezüstöt és 10 bronzot. A dámok barcogása jelenleg még tart, az eredményekről később tudunk beszámolni. Apróvadállományunkat erős közepesnek minősíthetjük, a mezei nyúl szaporulata egyelőre jónak mutatkozik, a fácáné közepes, de a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően jobb a tavalyinál.
- Szerveznek-e az őszi hónapokban a vadászok számára szakmai programokat?
Két vadászati szervezetünk, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete és a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség - folytatva a tavaly útjára indított újszerű kezdeményezést - közös találkozót tart a küldöttek és a megyei vadászatra jogosultak vezetői részére november 4-én, a bócsai Abonyi Fogadóban. A találkozón a meghívottak tájékoztatást kapnak az utóbbi háromnegyed év eseményeiről. Ugyancsak novemberben kerül sor -várhalóan 18-án - a hivatásos vadászok találkozójára az említett helyszínen. Az idei év mozgalmas volt, de máris tervezzük a jövő évi programokat, amelynek nyitórendezvénye hagyományosan a 2012. januári horgász-vadász kiállítás lesz - tájékoztatón dr. Mészáros Attila.

Forrás: Petőfi Népe