rétisasNálunk fészkel és költ a legtöbb az ég királyából. Az idei év kedvező időjárásának köszönhetően rendkívül sikeresek voltak a rétisas költések, hosszú évek után idén először több olyan fészek is volt Somogyban, amelyből 3 fióka repült ki.
Leleményes természetbúvárok vidám rétisasfiókákat láthattak megyeszerte, hiszen az idei év különleges volt számukra. Minden körülmény ugyanis az élőhelyeiket, táplálkozási szokásaikat, életterüket segítette. A különbség főleg a tavalyi állapotokhoz viszonyítva szembeötlő: idén elmaradtak a lehűlések, a nagy, viharos szelek és a sok eső is - mindez pedig a költőmadarak számára rendkívül kedvezőnek bizonyult.

- Ha enyhe a tél, akkor a madarak is jó kondícióban vannak, korábban nekiállnak a fészeképítésnek vagy renoválásnak, ráadásul több tojást is raknak - mondta Horváth Zoltán a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység-vezetője. - Ha megkezdődik a költés, rendkívül fontos szerephez jut a fészek, amely olyan, mint a szivacs, így tavaly többször átázott, leszakadt, tehát többszörösen veszélyessé vált; idén egy ilyen eset sem fordult elő, szinte minden optimális volt.

Somogyban a költés így a megfelelő mederben haladt: az itt élő, összesen 52 pár (az országos állomány közel egynegyede, tehát a legnagyobb populáció) 44 sasfiókát nevelt fel, amely a szakemberek szerint hihetetlenül jó arány. A rétisas ugyanis maximum három tojást rak, de az általános az egy-kettő. Idén Somogyban azonban találkozhattunk háromfiókás, és rengeteg kétfiókás sascsaláddal is.

- Sok fiatal párunk van, akik először „szerencsétlenkednek" kicsit, például nem jó fészket építenek, vagy összetörik a tojást, ráadásul, ahol sűrűn vannak az állományok, gyakran revír (otthonterület) harcok alakulnak ki - tette hozzá Horváth Zoltán. - A fiókáknak fontos a jó időjárás, ráadásul a nemzeti park biztosítja a fészekvédelmet is.
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén továbbra is az országos rétisas állomány fele költ, jelentősebb számú madár még a Kárpát-medence egyes területein van. Érdekesség, hogy észak felé haladva csak a '9Oes években jelent meg újra a korábban kipusztult rétisas. Ausztriában és Szlovákiában a visszatelepedésüket jelentősen megtámasztotta a hazai állomány növekedése. A szakemberek idén összesen 69 fiókát gyűrűztek meg, ebből 17-et Somogyban.

A somogyi sas a Hortobágyon is megjelent
AZ EREDMÉNYEK magukért beszélnek, ezért a héten nemzetközi konferenciát szervezett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Szekszárdon, ahová nyolc országból érkeztek résztvevők.
PARRAG TIBOR természet-megőrzési osztályvezető elmondta: a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság részese a 2012 első negyedévében záruló nemzetközi „Danubeparks" pályázatnak, melynek célja a Duna menti védett területek összefogása Németországtól Romániáig. Hozzátette: a több elemből álló pályázat egyik kiemelt célja a Duna menti rétisas állomány védelme; a hazánkban is fokozott védelmet élvező fáj azért is lett a pályázat egyik kiemelt „zászlóshajója", mert szinte végig megtalálható a Duna mentén és erősen kötődik az ártéri erdőkhöz valamint az ártér vizes élőhelyeihez.

Forrás: Somogyi Hírlap