medveA 61 éves Karol KUBICA 7 napja nem adott magáról életjelet. Medvéket ment filmezni és nem tért haza.
A rendőrség önkéntesek csapatával karöltve a Murányi Fennsík (Muráňska planina) nehezen megközelíthető helyein keresi az eltűntet. Kubica imádja a természetet és minden eddigi idejét a vad megfigyelésével és filmezésével töltötte. Élettársa már megszokta, hogy több napon át nem tér haza az erdőről, de idáig legalább egy-egy sms erejéig még mindig adott magáról hírt . Múlt vasárnap távozott és csak kevés élelmet, egy hálózsákot és a videokameráját vitte magával meghagyva, hogy hétfőn hazatér. Azóta senki nem látta Őt.

A Murányi Fennsík körzetében a medvepopuláció nagyszámú - jelentősen túlszaporodott és ilyenkor a téli álomra készülődve a medvék nagyon agresszívak is tudnak lenni. A kevésbé felhízott és a téli álomra kevésbé felkészült medvék ebben az időszakban sokat kóborolnak, élelem után kutatnak és a kifejlett példányok agresszivitásukból kifolyólag támadhatnak meg embereket is. Az viszont nem valószínű, hogy az ember elleni medve támadás pusztán élelemszerzés céljából történjen. Az ember nem szerepel a medve étlapján.
Az éjszakai váratlan lehűlések is komoly veszélyt jelenthetnek az erdőn éjszakázó embernek.

Beszélik, hogy Kubica gyümölcsöt is vitt magával, hogy az örökké éhes medvét a gyümölcs segítségével közelebb csalogassa és ezzel javítson a filmezés esélyein. Ezért a szakemberek elsősorban a medvék lehetséges téli szállásuk környékére összpontosítják a keresést. A mintegy 8 ezer hektáros területen számos „medve barlang“ található és ez mind sziklás és csak nagy veszélyek árán megközelíthető területen van. A rendőrséget idegesíti az a tény is, hogy Kubica többször dicsekedett azzal, hogy a helyi orvvadászok nyomára akadt és követi az aktivitásuk nyomait.
Annak ellenére, hogy Kubica a Murányi fennsíkot úgy ismeri, mint a tenyerét a magányos filmezései és a magányos természet megfigyelő akciói nem múltak el nyom nélkül. Volt már lábtörése és az erdőn történt balesetei közben többször vészelt már át bordatörést is.
Amennyiben a keresés nem jár sikerrel akkor speciális kereső kutyák, helikopter és termovíziós kamerák segítségével ma és holnap is folytatódik.

Forrás: Vadászati Információs Adatbázis