vadasparkCsütörtöki soros ülésén hagyta jóvá Sepsiszentgyörgy városi tanácsa azt a dokumentumot, amely egy vadaspark létrehozásának alapvető műszaki leírását – azaz előzetes tervét – tartalmazza.

Az elképzelés szerint a park 20 hektáron terülne el, Sugásfürdő szomszédságában.

Megközelítőleg száz állatot telepítenének ide, köztük több szarvasfajtát, vaddisznókat, rókákat, nyulakat, és amennyiben lehetséges, akár farkasokat és hiúzokat is. A terület körbe lesz kerítve olyan módon, hogy az állatoknak lehetőségük legyen a két patakhoz hozzáférni, illetve ezek egybefolyásánál egy megközelítőleg 1500 négyzetméteres tó is helyet kapna. A park területén ugyanakkor kilátókat, illetve egy hagyományos, földbe ásott leshelyet is létesítenek a látogatók számára.

Az önkormányzat a megyeszékhelyi Abies Hunting vadászati és vadállomány kezelő vállalattal közösen alakítaná ki a parkot, azzal a céllal, hogy az állatok a természetes környezetükben legyenek megtekinthetőek, és ne egy állatkertben. A vadaspark ugyanakkor Háromszék természeti adottságait is népszerűsítené. A terv szerint egyszerre legtöbb kétszáz személyt engednek be a park területére.

A városi testület szintén csütörtökön a költségvetés-módosító határozattervezetben a vadaspark megvalósíthatósági tanulmányára is előirányzott 74 ezer lejt. Felvetődött az is, hogy a parkot Bedő Albert kálnoki erdészről kellene elnevezni.

Szintén a természeti adottságok népszerűsítését szolgálja a megyeszékhelyi Bene-házban berendezendő vadászmúzeum is. Ennek kialakítására a városháza pályázatot is nyert 2,3 millió lej értékben. A múzeumba kerülő trófeák jelentős része Sárkány Árpádtól, az Abies Hunting vállalat vezetőjétől származik. A gyűjtemény eredetileg az édesapjáé volt.

Forrás: Erdély.ma