vadászati kulturalis egyesületNemzetközi szakmai konferenciával zárta fennállása huszadik évfordulójának ünneplését a Vadászati Kulturális Egyesület.
A szervezet elnöke, Oláh Csaba elmondta: a gödöllői rendezvénnyel hagyományt kívánnak teremteni. De az eseményt nem csak ezért tartotta jelentősnek. Az egyesület és az Országos Magyar Vadászkamara ugyanis itt írta alá közös etikai egyezményét.

Első alkalommal tartottak hazánkban nemzetközi vadászati kulturális konferenciát október 22-én. A rendezvénynek, amelyre Bajorország, Szlovákia és Románia kamarái küldték el delegációikat, a gödöllői Szent István Egyetem adott otthont.

Oláh Csaba elmondta: a szakmai összejövetellel hagyományt szeretnének teremteni, fontosnak tartják ugyanis a nemzetek közötti párbeszédet. – Közép-Európában a szoros történelmi kapcsolatok miatt különösen sok a találkozási pont a hagyományainkban. A konferencia előadói bemutatták, miben más az itt élő népek vadászati kultúrája, de a beszámolókat hallgatva nem feledkeztünk meg arról sem, ami összeköt – magyarázta Oláh Csaba.

A Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) elnöke közölte: a rendezvényt Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója, Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese, valamint ő maga nyitották meg, majd bajor, szlovák és román prezentációk következtek. Délután a résztvevők további programokon vehettek részt, mint például a Vadvilág Megőrzési Intézet udvarán található tanösvény bejárása vagy a vadász képzőművészek és -kürtösök ülése. Kiemelte: a szervezés nem volt problémamentes, mivel a VKE-hez hasonló, kifejezetten a vadászati kultúrával foglalkozó szervezet nincs Európában, ezért is fordultak végül a különböző nemzetek kamaráihoz és vadászszövetségeihez. Az I. Nemzetközi vadászati kulturális konferenciát a VKE fennállása huszadik évfordulójának alkalmából szervezett programsorozat záróeseményének szánták, amellyel egy helyen és időben rendezték meg az idei nemzetközi Diana-találkozót.

Fontos mozzanata volt a találkozónak, hogy az előadások után Oláh Csaba, valamint Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke aláírták a magyar vadászetikai egyezményt, amely lefekteti a vadászetika öt alaptézisét, s egy etikai kódex elkészítését írja elő – a munkaanyagot a VKE és az OMVK dolgozza ki más szakmai és társadalmi szervezetek bevonásával 2012 végéig.

Forrás: MNO