orrszarvúIdén már eddig is 341 orrszarvút öltek meg a szarváért Dél-Afrikában a WWF adatai szerint, ez a szám pedig már most túllépi a tavalyi rekord 333-at.
A WWF szerint Dél-Afrikában azért gyilkolnak le évről évre egyre több orrszarvút, mert egyre nagyobb a kereslet a szarvaikra, amelyeket a hagyományos vietnami gyógyászatban hasznosítanak a rák állítólagos gyógyítására - írja a BBC. Az orvvadászok lefűrészelik a lelőtt állatok szarvát, majd hagyják, hogy az orrszarvú elvérezzen.

2005 előtt még évente mindössze 36 orrszarvút gyilkoltak le Dél-Afrikában, azóta azonban ez a szám egyre nő, annak ellenére, hogy egyre több szabályozással próbálják elejét venni a brutális vadászatoknak. A orrszarvú-szarvakat ezután szervezett bűnbandák csempészik ki az országból, a nemzetközi egyezmények szerint ugyanis a szarvakat csak akkor lehetne exportálni, ha azok vadásztrófeák lennének. A dél-afrikai kormány azonban fontolgatja, hogy legalizálja a szarvkereskedelmet, hogy ezzel is megfékezze az orvvadászokat.

Dél-Afrikában él a világon legnagyobb orrszarvú-populáció, majdnem kétezer fekete, és 18 ezernél is több fehér orrszarvúval.

Forrás: HVG