tigrisbőrAz Interpol szerdán elindította új kampányát, a tigrisek orvvadászata elleni globális harc koordinálására, arra figyelmeztetve, hogy a veszélyeztetett nagymacskák védelmének kudarca gazdasági és szociális következményekkel járhat.
A nemzetközi szervezet szerint fontos, hogy azon 13 ország, ahol még szabadon élnek a nagymacskák, összefogjon az orvvadászat felszámolására.
Az Interpol új projektjét úgy tervezték, hogy segítsen koordinálni a rendőrség, a vámőrök és a vadvédelmi szakértők erőfeszítéseit Bangladesben, Bhutánban, Kambodzsában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Laoszban, Malajziában, Mianmarban, Nepálban, Oroszországban, Thaiföldön és Vietnamban.

A Project Predator, mely amerikai, brit és világbanki támogatást élvez, az információkat megosztja majd a természetvédelmi ügynökségekkel is, hogy segítsen a közvélemény informálásában. Mike Baltzer, a WWF tigrisprogramjának (Tigers Alive Initiative) vezetője szerint az Interpolt maguk mellett tudni hatalmas lökést ad majd az erőfeszítéseknek. 
Az orvvadászat és az élőhelyek széttöredezése miatt Ázsia vadon élő tigrispopulációja az 1900-as évek 100 ezres egyedszámáról napjainkra kevesebb, mint 3500 egyedre csökkent – mondja az Interpol. A WWF szerint a nagymacskák - melyeket főleg bundájuk, csontjaik és más testrészeik miatt vadásznak - 2022-re kihalhatnak, ha nem kapnak védelmet.

2010 novemberében a 13 ország vezetői megegyeztek abban, hogy 2022-re megduplázzák a világ vadon élő tigriseinek egyedszámát.
Robert Zoellick, a Világbank elnöke és a Globális Tigris Kezdeményezés program – mely a projektet felügyeli majd - alapítója szerint az Interpol projekt „csökkenti majd a tigris testrészek kereskedelmét, és hatással lesz egyéb állatok illegális kereskedelmére is Ázsiában."

Forrás: AP