apróvad terítékKuvaitból, Amerikából és Ciprusról is jönnek Békésbe. Javában tart a vadászati szezon, s bár kevesebben, de a külföldiek is előszeretettel választják környékünket, amikor puskavégre akarnak kapni egy-egy szép állatot.
Legtöbben Olaszországból érkeznek, ők leginkább az apróvadat keresik. Ugyanakkor a határon lefülelt vadászok nem nálunk, hanem Szerbiában és Romániában ejtik el a védett madarakat, jellemzően fürjeket és pacsirtákat. Ezen országokban ezt nem tiltja törvény, hazánk viszont aláírta a washingtoni egyezményt, így ezeket a madarakat át sem vihetik az országon. A vadászok közül sokan nem is tudják, hogy tilosban járnak.        
A szezon szempontjától nagyüzem van a vadászatban, ugyanakkor külföldről a korábbiakhoz kevesebb bérvadász érkezik megyénkbe. Legnagyobb számban olaszok jönnek, akik apróvadra, gerlére, tőkés récére, fácánra és mezei nyúlra lőnek.

Az utóbbi időben is több, határon történő madárfogásról szóltak a híradások, elsősorban olasz vadászok az érintettek. Zuberecz Tibor megyei fővadász kiemelte, sok félreértés van ebben a témában. A tény az, hogy nem hazánkban, hanem Szerbiában és Romániában ejtik el a védett madarakat, jellemzően fürjeket és pacsirtákat. Ezen országokban szabadon vadászhatók, ugyanakkor Magyarország aláírta a washingtoni egyezményt, így ezeket a madarakat át sem vihetik hazánkon. Hazautazásra viszont ez a legcélszerűbb útvonal, ezért kockáztatnak, illetve sokan nem is tudják, nem is értik, miért vonják őket felelősségre.

— Az olasz vadászok főként karácsonyig vadásszák az apróvadakat nálunk is, az ünnepre viszik haza a kedvelt vadhúsokat — magyarázta Zuberecz Tibor. Valler Attila, a megyei kormányhivatal halászati-vadászati osztályvezetője hozzátette, a szezonban eddig külföldi vadászoknak 660 engedélyt adtak ki megyénkben, 200-an máshol váltották ki, de mégis megyénk mellett döntöttek. Túlnyomó többségben az olaszok vannak, arányuk 80-85 százalékot tesz ki.

Hugyik Zoltán, a békési, vadászatszervezéssel foglalkozó Pannóniacaccia Kft. munkatársa — a caccia olaszul vadászatot jelent — és a gyomaendrődi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság fővadásza hangsúlyozta, kuvaiti, amerikai és ciprusi vendégeket is fogadtak. Gyomaendrődön 19 ezer fácánt helyeztek ki vadászatra, a szintén gyomaendrődi Csejti Vadásztársaság több tízezer vadkacsát nevelt. A békési vadászatszervező cég szerződés alapján Gyomaendrőd mellett megyénkben Medgyesegyházára, Bélmegyerre is közvetít puskásokat.

— A törzsvendégkör maradt, a nagy terítéket igénylő vadászok ugyanakkor az idősebb korosztályból kerülnek ki, az utánpótlás egyre kisebb - hangsúlyozta Hugyik Zoltán. - A fiatalok más hobbit keresnek, vagy nem tudják megfizetni ezeket a vadászatokat. Ugyanezt éreztük a tavaszi őzbakvadászatnál is, főként a kisebb trófeasúlyú, ezáltal olcsóbb bakokat kereste a többség.
Zuberecz Tibor a vadgazdálkodással kapcsolatban kifejtette, a nagy szárazság miatt itatják is a vadakat, és mivel alig van vetés — a búza, árpa nem kelt ki vagy gyengén fejlett, a repcét sok helyen beszántották —, eleséghez is nehezen jutnak a mezei nyulak, az őzek. Éppen ezért lédús takarmányt, jellemzően répát helyeznek ki a társaságok.

Biztató terítékek
Az első vadászatokon jók az eredmények. ZUBERECZ TIBOR hangsúlyozta, az első nagyobb fácán- és nyúlvadászatok eredményei biztatóak, vagyis több az apróvad, nagyobb számú terítékeket produkáltak. Sok fiatal nyulat ejtettek el, ami azért lényeges, mert így nem a törzsállományt apasztották. Az őz tarvad vadászata is folyamatos. Nehézséget az esőhiány miatti időszakos táplálékhiány jelent.

Forrás: Békés Megyei Hírlap