őztrófeák, orvvadászatPénzbüntetéssel sújtott a Szegedi Városi Bíróság szerdán, nem jogerősen két szegedi férfit, akik az ítélet szerint tilalmi időszakban, éjszaka, reflektorral, idegen területen és nem megfelelő fegyverrel vadásztak őzekre.

A bíróság társtettesként elkövetett lopás bűntettében és - tettesként, illetve bűnsegédként - elkövetett állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a két vádlottat, s ezért 150 ezer, illetve 220 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta őket.

A vádlottak 2008 őszén érvényes vadászengedéllyel és vadászfegyverre kiadott érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkeztek, mindketten az egyik helybéli vadásztársaság tagjai voltak.

A tényállás szerint 2008. október 22-én elhatározták, hogy Domaszék külterületén őzre fognak vadászni. Egyikük terepjárójával sötétedés után egy Szegedhez közeli napraforgósba hajtottak, kézi reflektorral pásztázták át a területet, s a gépkocsi távolsági fényszóróit égve hagyták. A megvilágított területre az egyik férfi a vadászfegyverével több célzott lövést adott le, ezek közül három célt ért és leterített két őzet. A vádlottak az állati tetemeket a terepjáróba tették és a járművel az egyikük tanyájára hajtottak. Ott az egyik tetemet elkezdték kizsigerelni, feldarabolni, amikor az udvaron rendőr járőrök jelentek meg, akiket egy helybéli hivatásos vadász értesített.

A bűncselekménnyel a vádlottak a vadásztársaságnak 400 ezer forint kárt okoztak. A bíróság ítéletében kötelezte a két férfit a kár megfizetésére. A vádlottak azzal védekeztek, hogy az egyikük saját tenyészetéből származó őzeket dolgozták fel, a bíróság álláspontja szerint azonban ezt a tanúvallomások és a bizonyítékok cáfolták. Az ítélet ellen a vádlottak és védőjük felmentés érdekében fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

A vadászati törvény szerint szeptember 30-tól április 15-ig tilos őzbakra vadászni. Megsérti a vadászat rendjét - a vaddisznó és a róka vadászatának kivételével - az, aki a napnyugtát egy órával követő és a napkeltét egy órával megelőző időpontok között vadászik. Szintén tiltják a szabályok az őzre történő vadászat esetén az 1000 Joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú lőfegyver használatát.

Forrás: MTI