fácánokMost van a hajtóvadászatok szezonja. Tolna megyében telente több mint hatvan vadászterületen rendezhetik meg a társas vadászatnak ezt az egyik leggyakoribb, sokak által kedvelt módját.

A hajtóvadászat vagy hajtás a társas vadászat egyik legkedveltebb módja, melyet főleg apróvadra – fácán, mezei nyúl – és vaddisznóra alkalmaznak télen. A hajtóvadászaton a hajtók az általuk felvert vadat a lőállásokban várakozó puskások felé hajtják vagy terelik.

A hajtásban több-kevesebb hajtó és az őket segítő vadászkutya vesz részt. A fácánhajtásokon a jól betanított vadászebek egyrészt felverik a madarakat, másrészt megkeresik és gazdáikhoz viszik az elejtett szárnyasokat.

Apróvadas, illetve nagyvadas hajtóvadászathoz a vadásztársaságoknak nem kell engedélyt kérniük, de a tervezett társas vadászatokat minden évben szeptember 30-ig meg kell küldeni a vadászati hatóságnak és a rendőrhatóságnak.

Az abban bekövetkezett változásokat pedig legkésőbb 24 órával előtte kell bejelenteni, tájékoztatta lapunkat Fábián Valentin, a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója.

A hajtóvadászatokat szigorú előírások szerint kell végezni. Az eredményesség és a balesetek elkerülése érdekében a hajtás minden részvevőjének megfelelően kell viselkednie, a vadászatot vezető utasításait minden esetben figyelembe kell venni...

Rövidebb ideig vadászható idén a fácán Tolnában

A fácán vadászidény általában október 1-től február utolsó napjáig tart. Tolna megyében a hatóság idén – élve a törvény által biztosított jogával – ezt az időszakot november 15-től december 31-ig korlátozta. Az ok az apróvad állomány csökkenése.
A fácánok legnagyobb mennyiségben az Alföldön lelhetők fel, megyénkben kisebb számban találhatóak. Az állományt gyérítik a rókák és egyéb dúvadak, vagy például az újabban a térségünkben is feltűnt aranysakálok éppúgy, mint a túlzott vegyszerezés. Éppen ezért a vadásztársaságok egy része tenyészetett fácánokat vásárol, ezzel növelve az apróvadállományt.
A fácán vadászata a hagyományos hajtóvadászatok (U-hajtás, ráhajtás) mellett kutyás keresővadászattal történik.

Forrás: Teol