gímszarvasokVeszélyben van a somogyi vadállomány, hiszen egyre kevesebb gímbikát lehet találni ereinkben - írja Márton Attila vadgazdálkodási szakmérnök egy szakmai lapon.
Az elmúlt években súlyosan eltolódott az ivararány, ez pedig a szakember szerint részben annak köszönhető, hogy a vadászok az elejtett bikákat tehénként jelentik be, tehát átverik a vadásztársaságokat.

Felmérések szerint 1970-ben még minden gímbikára jutott egy tehén, 2009-ben viszont már csak 1510 bika maradt 2435 nőstényre. A vadállomány ugyan gyarapodott, de tragikus irányba változott az ivararány - véli Márton Attila.

Simon Pál, nyugalmazott vadászati főfelügyelő szerint azért annyira nem rossz a helyzet, hogy kongatni kellene a vészharangot, hiszen Somogy még mindig vonzó a vadászok számára, többen érkeznek külföldről is.

Simon Pál, nyugalmazott vadászati felügyelő:
- Háromszor annyi tar vadat lőnek ki a megyében, mint bikát. Az éves lelövési tervekben meghatározza a vadászati hatóság, hogy mennyi bikát lőhet ki a vadászterület, vagy a vadászatra jogosult és az ahhoz mennyi tarvadat kell hozzáölni.

Márton Attila tanulmánya szerint viszont a papírokat meg lehet hamisítani, így könnyen kerülhet a bika helyére tehén a vadászjegybe. Simon Pál mást mond.

Simon Pál, nyugalmazott vadászati felügyelő:
- Itt 8000 db szarvas esik a megyébe, ebbe ilyen egy-két esetben előfordulhat, de nem ez a jellemző.

A Somogy Megyei Vadászkamara titkára, Kemenszky Péter szerint is lehetetlen, hogy jelentős méretek öltsön a megyében a hamisítás, hiszen többször is ellenőrizhetik a vadászt a vad elejtése után is akár.

Kemenszky Péter, titkár, Somogy Megyei Vadászkamara
- Függesztve tárolt vad testet nem egyszer a hatóság hűtőkamra ellenőrzés alatt leellenőrzi, illetve a leadási súlyok is magukért beszélnek, hiszen egy gímbika bőven 100 kiló fölött van, egy tehén meg ez alatt, egy ünő, borjú meg nyilván ez alatt.

A bikák száma ezért nem csökken drasztikusan - hangsúlyozza a titkár.

Kemenszky Péter, titkár, Somogy Megyei Vadászkamara
- Az évek statisztikái nézve nem látunk csökkenést, hiszen azt az 1400-1500 körüli gímbikát ejtik el Somogyban, most már szinte évtizedek óta, évente.

A szakemberek szerint a jelentős vadkár mellett inkább az idős bikák kilövése nem tesz jót az állománynak, bár valahol ez is érthető, hiszen a vadásztársaságok sokszor csak úgy tudják fenntartani magukat, hogy értékesebb állatokat vadásztatnak le.

Forrás: Somogy TV