quaddal is hajtják a vadatEgyes becslések szerint a vadorzók közel annyi vadat ejtenek el egy idényben, mint amennyi a kilövési terv, állította az egyik Tolna megyei vadásztárság elnöke egy januári gyenge vaddisznóhajtás után.
Azért esett most csak két vaddisznó a hajtóvadászaton, mert kilövik, csapdába ejtik, befogják az állatokat azok, akiknek nem volna szabad, kesergett az elnök. Hivatásos vadászok egybehangzó véleménye szerint az orvvadászat az utóbbi években nagyon elharapózott az egész országban, így Tolnában is.

Vadorzók mindig is voltak, de mostanában mintha még többen lennének. Viszonylag kevesen buknak le közülük, nehéz őket tetten érni,  hacsak valaki „fel nem dobja" őket, ráadásul a bizonyítás sem könnyű. Akiket elcsípnek, azok többnyire enyhe büntetést kapnak a hatályos jogszabályok értelmében. Még bizonyított orvvadászat esetében is olyan alacsonyak a büntetési tételek - pár tízezer forint -, hogy nincs visszatartó erejük, állítják a szakemberek. Mindezek miatt többen gondolják úgy, hogy megéri orvvadászni.

Az orvvadászat engedély nélküli vadelejtést jelent idegen vadászterületen, lőfegyverrel vagy más tiltott eszközzel. Az orvvadászok eszközei és módszerei nagyon változatosak, mondja dr. Király István a megyei vadászkamara titkára. Orvvadász többféle van, vannak akik nem riadnak vissza a vad kínzásával járó tiltott eszközök használatától sem a lopás érdekében.

Az egyik tiltott eszköz a hurok, ami az egyik legegyszerűbb, legrégebbi és legkegyetlenebb orvvadász eszköz, szinte bármilyen vadat meg lehet fogni vele.A rabsic az emlősvad csapására, váltójára helyezi ki a hurkot úgy, hogy az észrevétlen legyen. Az állat belelép, vagy fejét dugja bele, mire a hurok a mozgás hatására összehúzódik, minél jobban kapálódzik, próbál kiszabadulni, annál szorosabbra feszül.

A vad szenvedését, kínlódását mutatják a környező bokrok, fák lehántott kérge, a kikapart föld. Az állat testén bevágások, zúzódások keletkeznek, lekopik a szőre.

Ugyan így fácánt, foglyot és más madarat is szoktak fogni hurokkal.
Szintén bevált módszer a kutyával való vadorzás. A betanított vadászeb hangtalanul felkutatja, megfogja, megállítja, sakkban tartja a vadat addig, amíg gazdája oda nem ér, hogy elpusztítsa.Vannak, akik a mezőgazdasági területeken traktorral „mennek" a vadra. A nyúl, fácán, őzgida menekülési esélye kicsi a traktoron ülővel szemben. Hasonló módon orvvadásznak azok, akik hajtóvadászatot szerveznek quadokkal, gépeikkel felriasztják, majd elgázolják a vadat.

A vadorzókat közös erővel, összefogással lehet csak lefülelni, mondják az érintett vadásztársaságok vezetői. Az orvvadászat hatékonyabb felderítésére már működik együttműködés vadászati és bűnüldöző szervek között.

- A rendőrség a rabsicok és vadorzók visszaszorítása, a bűncselekmények megelőzése érdekében rendszeresen szervez közös szolgálatokat a helyi vadőrökkel, polgárőrökkel és körzeti megbízottakkal együtt.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve területi szervei - a kapitányságok -, együttműködési megállapodást kötöttek az orvvadászat megelőzése, visszaszorítása érdekében, tájékoztatott Farkas Kinga megyei sajtóreferens. Több együttműködési megállapodás van érvényben: Gemenc Erdő- és Vadgazdaság Részvénytársasággal, Országos Vadászkamara Tolna Megyei Területi Szervezetével.

A rendőrség a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Tolna Megyei Földművelésügyi Hivatalával a vadászatra és a vadászattal kapcsolatos lőfegyver tartására és használatára vonatkozó jogszabályi rendelkezések hatékonyabb ellenőrzésére kötött megállapodást.

Forrás: Teol