gímszarvasokÉvente mintegy 45 ezer nagyvadat ejtenek el a vadorzók.
A büntető törvénykönyv módosításától remélnek javulást a vadásztársaságok, miközben a saját soraikban működő feketéző puskásokat képtelenek lebuktatni.

Magyarországon évente mintegy 45 ezer nagyvaddal végeznek az orvvadászok. A többségük vadásztársasági tag, törvényesen tartott vadászfegyverrel, de hivatalos vadászaton kívül lövi ki az állatokat.

– Az engedéllyel vadászók évente 300 ezer muflont, vaddisznót, őzet, szarvast terítenek le, míg az orvvadászok ennek 15 százalékát, azaz 45 ezer nagyvadat zsákmányolnak – magyarázza Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. – Egy nagyvadból átlagosan 80 kilónyi hús nyerhető, könnyű kiszámolni: a rapsicok 3600 tonnányi húst lopnak el, vagyis mintegy kétmilliárd forintos kárt okoznak, ha átlagosan csak 600 forinttal számoljuk egykilónyi vadhús árát. Ráadásul a hozzá nem értők elejtik a tenyésztési szempontból fontos egyedeket is, ami jelentősen visszaveti a szaporulatot is – fejtegeti a főtitkár, aki reméli, a vadorzás hamarosan bekerül a büntető törvénykönyvbe. Ezt ugyanis eddig szabálysértésként minősítettek, a rapsicok megúszták néhány tízezer forintos bírsággal.

Minap egy Tolna megyei hajtáson csupán két vaddisznót sikerült puskacső elé terelni. – A rossz anyagi körülmények között élők többsége hurokkal vadászik, ami óriási kínokat okoz az állatnak. De az ilyen orvvadászok sokkal kisebb kárt okoznak a vadállományban, mint a feketéző puskások – elemzi a kialakult helyzetet a megyei kamarai titkár, Király István.

– Én a kutyáimat szoktam ráengedni vadakra, kaptak is már el emiatt, de nem vadorzásért vettek elő, hanem állatkínzásért – meséli egy neve elhallgatását kérő nyugat-magyarországi kutyatenyésztő.

– Nem értem, kutyával vadat ejteni miért nagyobb bűn, mint hurokkal vagy puskával – értetlenkedik a rapsic.

Forrás: Bors Online