pap gyulaPápa - A szakmaiságot, a nyitottságot szem előtt tartó, a vadásztársadalom igényein alapuló szolgáltató kamara megvalósítása a célja Pap Gyula kamarai elnöknek.

- A vadászkamarai munkában irányváltás következett be az elmúlt évekhez képest, a működés személyi, tárgyi feltételeit korábban megteremtettük, ezért immár a szakmaiság vette át a főszerepet. A működési költségekből megmaradó pénzünket szakmai programokra, szakmai kezdeményezések támogatására és önálló szakmai kezdeményezéseinkre költöttük - hangsúlyozta Pap Gyula.

A vadászkamarai elnök úgy vélte, mindezzel nagymértékben hozzá lehet járulni azon célok megvalósításához, mint amilyen a vadászat népszerűsítése; a civilek felé történő erőteljesebb nyitás; a vadászat mint hobbi és tevékenység felvállalása; a kamarához szorosan kötődő szakmai hagyományok, valamint a vadászati kultúra ápolása.

- Úgy gondolom, talán az előzőnél is mozgalmasabb és tartalmasabb évet tudhatunk magunk mögött. Nehéz felsorolni, mennyi esemény fűződik kizárólag a kamara nevéhez, hány programhoz csatlakoztunk társként.

Többek között 2011-ben is megszervezték a vadászbált, a kamarai nagydíj lövészversenyt, a megyei vadásznapot, a nemzetközi kitekintést is adó herendi vadászati kiállítást, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúrával közösen hoztak tető alá. Jól sikerült a sümegi Szent Jakab-napok és a Vadászkamarai Esték rendezvénysorozat is. Számtalan olyan esemény volt, ami a korábbi években elmaradt. A kynológiai bizottságnak köszönhetően folyamatos a vadászkutyák képzése és vizsgáztatása. Támogattak kulturális kiadványokat, mint például Gyurom János vagy Sári Gyula könyvének megjelenését. Vadászati témájú kiállításokhoz más szakmai programok ugyancsak csatlakoztak.

Vannak törvényi kötelezettségeik (például vadászjegy-értékesítés; a hivatásos vadászok továbbképzése, ami jelentősen megváltozott), amelyeket ugyancsak magas szinten teljesítettek. Ehhez az is kellett, hogy a bizottságok szintén kimagasló munkát végezzenek. A szakmai képzésekhez az erdőgazdaságok (Bakonyerdő Zrt., Verga Zrt.) melléjük álltak, előadók meghívásával helyszínt is biztosítottak.

Pap Gyula úgy érezte, sokan látják és belátják, a vadászkamara nagyon aktívvá vált az elmúlt időszakban. Ennek eredményeként olyanok is csatlakoztak a szervezethez, akik korábban esetleg elfordultak tőle. Ez azt jelzi, jó az az irány, amit a küldöttértekezlet és az elnökség elhatározott.

Megszervezik a vadászati konferenciátA vadászkamarai elnök kiemelt célként fogalmazta meg, hogy tavasszal egy jelentősebb vadászati konferenciát kívánnak tartani, ahova a terület nélküli, egyéni vadászokat hívják meg, őket is szeretnék jobban integrálni a kamara tevékenységébe. Emellett össze akarják hozni őket a területes vadásztársaságokkal, ugyanis azok önmagukban már nem mindig tudnak megbirkózni például a vadkár-elhárítási munkával, és ha e téren egymásra találnak, az mindenki számára hasznos lehet.

Forrás: Napló Online / Fotó: Gáspár Gábor