előadásA Veszprém Megyei Vadászkamara a döbröntei HASIK Hotelban tartotta a Vadászkamarai Esték rendezvénysorozat soros eseményét.
Az est során bemutatkozott négy vadásztársaság, valamint a Solymász Egyesület. Tanulságos, sok-sok tapasztalattal felérő rendezvény volt.

A fórumon a megyei vadászkamara elnöke, Pap Gyula ismertette a közeljövőben a kamara előtt álló feladatokat. A január és a február az államilag kiosztott feladatokkal, a vadászjegyek kiadásával telik. A vadkísérő jegyek kiadása januártól ugyancsak kamarai hatáskörbe került. Február 11-én Sümegen lesz az első erdész-vadász bált, amelyet a Bakonyerdő, a Verga és a kamara közös szerveznek.

Márciusban Márkón kihelyezett küldöttértekezletet tartanak, a tavaly ősszel felavatott vadászturisztikai központban. Ugyancsak márciusban lesz a Vadászkamarai Esték következő rendezvénye is. Március 31 – április 1 között országos kynológiai konferencia lesz Gödöllőn, ahol Maróti Béla révén megyénk is képviselteti magát.

A pápai agrárexpó idén elmarad, ezért a megyei vadásznapnak új helyszínt kell keresniük. Az Országos Vadásznapokat szeptember 8-án Szanyban tartják, a közelség okán több megyei vadászra számítanak a szervezők.

A Vadászkamarai Esték keretében négy Marcal-menti vadásztársaság mutatkozott be. A vadgazdálkodás tapasztalatait, a működés nehézségeit sem hallgatták el a résztvevők előtt. Kövi Tibor, a Rába-menti KTVE hetvenéves elnöke 39 éve vadászik. Az általa irányított vadásztársaság három, megye határán fekszik. 22 taggal működnek, az átlagéletkoruk 50 év. Az 5058 területük 45 százaléka erdő, a többi mezőgazdasági terület. Az erdősültség aránya nő, a környéken tíz év alatt ezer hektár akácost telepítettek.

Az éves kilövésszámuk gímből 70 (ebből 17 bika), a jellemző trófeasúly 6-10 kilogramm között van. Őzből 90-et ejtenek, köztük 26 bakot, a trófeasúly 300-300 gramm között mozog. Vaddisznóból 158 a kilövési terv (benne 22 kannal), de ezt felülteljesítik, tavaly például 190-et lőttek. Sajnos náluk is megjelent az aranysakál (nádi farkas, vagy toportyán), ami rendkívüli mértékben tesz kárt az úgyis alacsony apróvad állományban. A 2011-es rekorder trófeáik: tízkilós gím, 440 grammos bak, 21,5 centis kan.

Ugyanahhoz a korosztályhoz tartozik Borbély Sándor, a Hertelendi KTKE elnöke is, aki szintén évtizedek óta vadászik. A 19 tagú Hertelendinél – amely az előbbiből kiválás útján jött létre – 4900 hektáron gazdálkodnak, amiből 2400 az erdő. Az éves kilövésszámuk gímből 94 (ebből 23 bika), a jellemző trófeasúly itt valamivel magasabb, 7-11 kilogramm között van. Őzből 96-et ejtenek, köztük 26 bakot, a trófeasúly 350-450 gramm között mozog. Ennek a fajnak visszaesőben van a száma, ezért három éve őzprogramot hirdettek. Vaddisznóból 115 a kilövési terv, benne 25 kannal, de ezt felül kívánják múlni. Náluk is megjelent az aranysakál.

A megye egyik legnagyobb vadásztársasága a Marcal-Bitva-közi, amelynek az elnöke Pap Gyula, aki egyben kamarai elnök is. A 65 tagú egyesület 15629 hektáron gazdálkodik, alacsony, mindössze 12 százalékos erdősültség mellett. Az éves kilövésszámuk gímből 110 (ebből 32 bika), a jellemző trófeasúly 7-11 kilogramm között van. Őzből 240-et ejtenek, köztük 80 bakot, a trófeasúly 300-450 gramm között mozog. Minden évben van tíz kiló feletti bikájuk, tavaly kiváló őzet lőttek, a trófeasúlya 624 gramm volt.

Vaddisznóból 220 a kilövési terv, benne 30 kannal. A disznó óriási gondot okoz, nagy a mezőgazdasági területük aránya, a több mint tízmilliós vadkár pedig szinte már kezelhetetlen, ezért e fajból túlteljesítik a tervet. A dabronyi erdőben 250 hektáros disznóskertet tartanak fenn, ami különlegesség. Itt 80 darab vadat ejtenek évente.

Világszenzációval büszkélkedhet a Somló-tája Vadásztársaság, az 1992-ben lőtt 206,3 pontos gímbikájuk a világranglista nyolcadik helyén kötött ki! Nardai Sándor elnök elmondta, ők 11293 hektáron gazdálkodnak, aminek 15 százalékos az erdősültsége. Jelenleg 66 tagjuk van. Az éves kilövésszámuk gímből 130 (ebből 35 bika), a jellemző trófeasúly 6-11 kilogramm között van. A gímállomány nagyon erős, több tíz kiló feletti esik évente. Őzből 125-öt ejtenek, köztük 45 bakot, sok köztük a kiemelkedő. Ma is megyei rekord a 2008-ban lőtt 693 grammos! Vaddisznóból 320 a kilövési terv, benne 50 kannal. Lőnek még évi 100 fácánkakast, 50 nyulat, 200 rókát is. A vadkár itt is tízmilliós nagyságrendű!

A rendezvényen a magyar solymászat történetéről adott izgalmas és érdekes tájékoztatást Tóth János, a Solymász Egyesület elnöke. A „levegő urainak” betanítása nem kis feladata, egész embert kíván. Napi feladatot jelent a madarak röptetése is, de megéri az elfoglaltság, hiszen a solymászat a magyarság gyökereiből táplálkozó örökségünk. Megyénkben jelen pillanatban rajta kívül nincs még egy aktív solymász, de sokak érdeklődését felkeltette. Tavasszal már biztosan többen lesznek.

Forrás: VMVK