téli szemestakarmány kiszórásAkár a 15-20 fokot is jól bírják a vadak, mert jó kondícióban vannak, és komoly zsírtartalékkal rendelkeznek a vadak – tájékoztatott Bartucz Péter, a Nyírerdő Zrt. gúthi erdészetének igazgatója.
A több mint 13 ezer hektáros vadászterületen a térségre jellemző apróvadak mellett nagyszámban találhatók dámszarvasok, gímszarvasok, őzek és vaddisznók.

A vadak téli hideg napokra való felkészítése már a nyáron megkezdődik: gyakorlatilag egész nyáron kondicionálják az állatokat, hogy megfelelő zsírréteget, hájat alakítsanak ki a hideg napokra, ehhez járul még hozzá az erdőben megszerezhető táplálék is – mondta az MTI-nek nyilatkozó Bartucz Péter. Karácsony előtt hagyományosan nagy mennyiségű szénával töltik fel az etetőket, így van mit enni folyamatosan a vadaknak.

A száraz, kemény hideg nem okoz gondot télen, a napokban egyébként folyamatosan jönnek világra az egészséges vadmalacok – mondta Bartucz Péter hozzátéve, gond csak akkor lehetne, ha tartósan esne nagymennyiségű hó. Magas hóban ugyanis könnyebben megfáznak az állatok, ezért olyankor hóekével csökkentik az erdei utakon a hó magasságát, ahova kimehetnek a vadak. Öt-hat napig tartó havazás nem okoz gondot, de 2-3 hetes hótakaró esetén már intenzív etetésbe kell kezdeni az erdőben – magyarázta az erdészeti igazgató. Utóbbi esetben nemcsak az etetőknél, hanem szerte az erdőben terítik az abrakot, hogy a kisebb, gyengébb állatok is nagyobb területen hozzájussanak az élelemhez.

Forrás: Agromonitor