rókaTúlszaporodtak a ragadozók, bemásznak a kertekbe is. Balatonfűzfő - Most 18 tyúkomat pusztította el a róka, karácsony első napján meg 11-et. Négy kis állatom maradt, ezeket már mindenképpen szeretném megvédeni.
A tobruki városrészben élő Fuchs Ferencné panaszkodik így lapunknak. A hírt lca néni unokája juttatta el hozzánk olvasói levélben. Miután felkerestük Ica nénit, elmondta, 47 éve lakik itt. Azóta tart baromfit, de ilyen eddig még nem történt vele. Annak idején minden háznál voltak tyúkok, kacsák, libák is. Mára csak páran tartanak tyúkokat.
De nemcsak náluk garázdálkodik a róka, a szomszédok is panaszkodnak. Olyannyira elszemtelenedtek, hogy az egyik akkor is bemászott a kerítésen, mikor Ica néni kint járt az udvaron. Elkergette, de azóta nagyon vigyázott a tyúkjaira, ha a zárt ólból kiengedte őket a kerítéssel védett részre, kint volt velük az udvaron. Így történt ez a múlt hét csütörtökön is, de három órakor bement a házba, és csak egy óra múlva nézte meg az állatait. Addigra valahogy bemászott a róka a drótkerítéssel teljesen, még fölül is lezárt részre, és 18 állatot megölt. Kihúzni nem tudta őket, mert olyan kicsi volt a kerítésen kirágott lyuk, hogy azon nem fértek át a 4-5 kilós tyúkok.

A tetemes anyagi kár mellett Ica néni az állatait is nagyon sajnálja, gyönyörű volt valamennyi, a szlovák díszkakas, a bábolnai, ősmagyar fajú kendermagos és a bosnyák tyúkok szintén. Teljesen hozzászoktak, a kezéből tudta etetni őket. Most már csak négy maradt, ezekre még jobban vigyáz, hiszen a ravasz már kétszer is kijátszotta őket. Ennél jobban már zárni nem lehet őket, éjjel-nappal meg csak nem lehet mellettük.

Mikor a városrészi fórumon elpanaszkodta baját, a városgazdálkodási üzemtől kapott rókacsapdákat, de szerinte ezek nem jók, mert kicsik. Hozatott ő másikat, nagyobbat. Ebbe bele is ment a róka, de ebből a fémhálóból is kirágta magát valahogy. Nem hiszi el, hogy nincs megoldás, szerinte az a gond, hogy túlszaporodtak a rókák. Irtani kéne őket valahogy, hát vadásszanak rájuk, ha másképpen nem megy - jut el végül ő is a hagyományos módszerhez, amivel az ember ősidők óta védekezik a dúvadak ellen.

Tudok a problémáról, elmondta nekünk is Fuchs néni - válaszolta kérdésünkre Marton Béla polgármester. Közölte, a városgondnokság már helyezett ki rókacsapdákat, valamint jelezték a területen működő vadásztársaságnak is, kérték, próbálják kilőni az állatokat. - Több lehetőségünk nekünk ebben az ügyben nincs - mondta a polgármester. Azt még hozzátette, ebben a városrészben az önkormányzati szabályzás szerint szabad kisállatot tartani, de ez egyben arról kell hogy szóljon, a tulajdonosnak is mindent meg kell tennie a jószágai védelmében.

Forrás: Napló