fegyvertörvényFMH - Ismét terítékre került a magyar fegyvertörvény, amely a laikusok szerint nem lehet elég szigorú, a hozzáértők azonban azt mondják, értelmetlenül, mereven túlszabályozott.

A parlament elé került törvényjavaslat ugyan alkotói szerint tartalmaz könnyítéseket a vadászok és a sportlövők szempontjából, s az indítványt támogatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága is, a szöveg megítélése enyhén szólva sem pozitív az érintettek között. A dokumentum egyik liberálisnak mondott eleme, hogy engedélyezhetik a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel és saját használatra lehet majd megtenni.

Gajdó András vadász szerint azoknak, akik egy évben sokat lőnek, olcsóbbá teheti a vadászatot a változás.
- Egy lőszer például 1068 forint, s a hüvelyt újra lehet tölteni. Ami azért jó, mert a hüvely a legdrágább. Kell precíziós műszer, célszerszám, ami tetemes beruházás, de egy idő, körülbelül tíz doboz ellövése után ez megtérülhet, mert a magunk készítette lőszer a felébe kerül a vásároltnak.

Úgy látja, ez javíthatja a vadászok lőkészségét, mert az árak miatt az átlagvadász csak keveset tud gyakorolni. Ha csökkentheti a költségeket, kevesebb hibát vét. De ehhez megfelelő lőterek is kellenek. Pálfi László, a Fejér Megyei Sportlövő Szövetség elnöke nem találja nyomát annak, hogy könnyítettek volna a sportlövők helyzetén, sőt. Szerinte őket abszolút mellékvágányra tolták a döntéshozók, mert még mindig működik a régi beidegződés, amely csak bizonyos körök számára tenné lehetővé a fegyvertartást. Ő már annak is örülne, ha a vadászokkal egyenrangúan bánnának velük. Pedig nincs így.

- Németországban is kemények a szabályok, de ott legalább a vadászokkal azonos az elismertség - mondja. Aztán számolja, milyen költségekre kényszerítik őket a különböző engedélyek, vizsgálatok. - Ez nem más, mint megkérdőjelezése annak, hogy egyáltalán tisztességes ember vagyok. A fejünk fölött döntenek olyanok, akik nem értik, mi történik a sportlövészetben.
Fülöp Attila gyűjtő, fegyverszakértő sem talált a saját területén könnyítést.

- A határtól húsz kilométernyire, Ausztriában lehet venni zárdugattyús, egy-, illetve ötlövetű világháborús katonai karabélyt. Ehhez képest nálunk lényegében szét kell roncsolni a muzeális fegyvert a hatástalanításhoz, ami egyrészt értelmetlen, másrészt a fegyver értékét csökkenti.
Fülöp Attila leszögezi: a magyar fegyvertörvény Anglia után még mindig a legszigorúbb Európában, s ez úgy tűnik, így is marad. Ezzel az unión belül másodosztályú európai polgárnak nyilvánítják a magyart. A bűncselekmények 95 százalékát illegális fegyverekkel követik el, azok pedig logikusan nem tartoznak semmilyen törvény hatálya alá.

Forrás: FMH