kevesebb méz lehet az idénKevesebb akácmézre számítanak az idén a méhészek, a repcéből készült édes finomságtól csak mutatóba jut.
A megyei egyesület elnöke, Pongrácz Attila azt mondta, a mennyiség csökkenése nem feltétlenül jelent áremelkedést.
Rosszul zárták, rosszul is kezdik a méhészek a szezont - hallottuk Pongrácz Attilától, a méhészek megyei egyesületének elnökétől. A mézgyűjtő rovarok még a kaptarákban pihennek, a jó idő beköszöntével azonban ismét munkához látnak. A kérdés csak az: lesz mit begyűjteniük?
- A január eleji tavaszias időjárás hatására a fák kirügyeztek - ezeket később tönkretette a szélsőségesen hideg idő - elemezte a helyzetet. - A tavalyi őszi szárazság miatt például a repce ki sem kelt. A megyében, de már az országban is kuriózumnak számit az, ahol lesz belőle valami. A kezdeti szokatlanul enyhe téli idő nem kedvezett a méhcsaládoknak sem. A nyugalmi időszak helyett tovább szaporodtak, a szokásosnál nagyobb mennyiségű méz fogyasztásával tudtak csak áttelelni. A szaporodás miatt az atkásodásnak, a méhekre jellemző betegségnek sem tudtak gátat vetni a termelők - magyarázta Pongrácz Attila.

514 méhészet, 29 ezer 500 méhcsalád tartozik a megyei egyesülethez. „Küzdenek, mint malac a jégen" - fogalmazott az elnök azzal kapcsolatban, hogy a nehézségek ellenére is kitartanak a termelők, akiknek nemcsak az időjárás határozza meg sorsukat, hanem a fogyasztók pénztárcája is.
- A válság miatt visszaesett a mézfogyasztás, A méz más országokkal ellentétben hazánkban szezonális. Leginkább télen keresik. A kereslettől függ a termelő megélhetése. Ezért egy rossz szezonban sem biztos, hogy megengedheti magának a méhész az áremelést, mert nem veszik meg a portékát. Amíg bírja, kénytelen benyelni a pluszkiadást - mondta Pongrácz Attila. Jelenleg akácmézet kilónként 1300-1700 forintért, repcét 1000-1400 forintért, különlegesebb fajtamézet (hársfa, gesztenye) akár 1800 forintért lehet vásárolni.

60 százalékos mézterméssel zárta a 2011-es évet Bakos István. Az idei várható eredményről nem akart jóslatokba bocsátkozni az 1970 óta, 14 éves korától méhészkedő vásárhelyi őstermelő. De akácból és a már említett repcéből is kevesebb lesz. Úgy véli, jó minőségű mézzel lehet a piacon labdába rúgni. Reményei szerint március 15-én útjukra bocsáthatja a méheket. A méz árát egyébként szerinte a méhek szállításához elengedhetetlen üzemanyag költsége, illetve az etetésükhöz szükséges méhtáp ára drágítja. Ezeknek is ki vannak szolgáltatva, mint az időjárásnak - tette hozzá.

Jótékony mézlovagok
A mézfogyasztás népszerűsítése - többek között ezen céllal alakította meg a közelmúltban a megyei egyesület az Ambrózy Béla báró Mézlovag-rendet, amelynek tagjai márciusban jótékonykodnak is Szegeden, Makón és Vásárhelyen. A kórházak gyermekosztályán fekvő betegeket édes-mézes finomságokkal és kifestőkönyvvel lepik meg.

Forrás: Délmagyarország