fegyverekA vadászok örülnek, a sportlövők félsikernek érzik a 2004-es fegyvertörvény végszavazásra váró módosítását.

Kevesebb adminisztrációs kötelezettsége lesz azoknak, akik már rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, de a jövőben sem lesz könnyebb hazánkban fegyverhez jutni. A honatyák várhatóan jövő héten dönthetnek a módosításról.

– Jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy most jó pár bürokratikus elemet kivettek a szabályozásból, hiszen 15 évig semmi nem történt ezen a téren – mondta lapunknak Németh Balázs. A Magyar Sportlövők Szövetségének elnökségi tagja a módosításokat előkészítő civil testületben is dolgozott. Az általuk összeállított javaslatokban bővítették volna az engedélyezettek körét is, az erre irányuló javaslataikat azonban a különböző parlamenti bizottságok elmeszelték.

Nem tárgyalták a civilek azon javaslatát sem, mely szerint azok a fegyverengedéllyel rendelkező személyek, akik enyhe szabálysértést követnek el – például a fegyvertörvényben előírt határidőket késve teljesítik, vagy más adminisztrációs hibát vétenek – pénzbüntetést kapjanak. Az MSZP és az LMP javaslata szerint például három évig nem juthattak volna fegyverhez.

– Ez olyan mintha valakinek gyorshajtás miatt elvennék az autóját – magyarázta Német Balázs, aki szerint ez a sportolók esetében például az jelentené, hogy – saját fegyver hiányában – nem indulhatnának el versenyeken. Akinek pedig a munkavégzéséhez szükséges a lőfegyvertartás, állását, családja egzisztenciáját veszítheti el. Végül a módosításba az került be, hogy a szabálysértők mintegy másfél évig nem kaphatnak fegyvert, viszont a rendőrség mérlegelheti a szabálysértés mértékét.

Nem került bele viszont a módosításba a Jobbik által javasolt otthonvédelmi fegyver kategória. Így aki veszélyben érzi magát, vagyonát, az továbbra is önvédelmi célra kérhet fegyvertartási engedélyt. Ezt a jövőben is a rendőrség fogja elbírálni. A civil bizottság 21 évben határozta volna meg az önvédelmi fegyver igénylésének alsó korhatárát, illetve szigorúbb, életszerűbb vizsgát javasolt. Végül ez sem került bele a módosításba.

Sok gondot okozhat még az is, hogy egy korábbi módosítás engedélyhez köti a jelenleg szabadon vásárolható, jobb kategória híján muzeálisnak számító gumilövedékkel tölthető traumatikus fegyvereket, és nem rendelkezik arról, miként kell ezeket átsorolni. Mint Németh Balázs elmondta: itt a gumilövedékes fegyverekre kell gondolni, melyekkel ölni nem lehet, de a támadót ártalmatlaníthatják. Erre nem kellett engedély, így sokan vásároltak ilyen fegyvert maguknak, ezek a módosítás életbe lépésével egy csapásra illegálissá válnak.
A változások
- A megszerzési engedélyt eltörölték, így a jövőben nem kell előzetesen engedélyeztetni az újon­nan vásárolt fegyvereket, csak a vásárlás után kell bemutatni őket a rendőrségen.
- A vadászok és sportolók esetében nem jár le a fegyverengedély, de feltételeinek meglétét a rendőrség továbbra is évente vizsgálja majd.
- A házi lőszerszerelésre lehetőség lesz a jövőben, ez főként a sportolóknak jelenthet könnyítést.
- Rendezték a hatóságok közötti adatszolgáltatás kérdését, amely jelentősen csökkenti a bürokratikus terheket.
- Eddig csak vaktöltény tüzelésére alkalmas színházi fegyvereket lehetett tartani filmgyártási céllal, ez­után komoly ellenőrzésekkel éles tűzfegyvereket is.
Így kell engedélyt szerezni
Az önvédelmi célra igényelt fegyver esetében a II. csoportos egészségügyi alkalmassági vizsgával kell rendel­kezni, ezt a háziorvos adja ki. Emellett meg kell felelni egy pszichológiai és egy technikai vizsgán. Ezután a rend­őrségnek meg kell in­do­kolni, hogy miért van szükségünk fegyverre. Ehhez valóban alapos indokra van szükség. A vadászoknak is a II. csoportú egészségügyi vizsgára van szükségük, szintén van pszichológia teszt és hatósági fegyver vizsga is. Ezután meg kell szerezni a vadász vizsgát is. A sportlövőknek a saját költségükre sportorvosi alkalmassági engedélyt kell szerezniük. Szintén van pszichológiai vizsgálatuk és a hatósági fegy­vervizsgán is meg kell felelniük. Ezt követően nem csak be kell lépni egy sportlövő egye­sü­letbe, hanem itt egy minimális eredményt is fel kell mutatni.
Ami fáj, azon nem segít
Kováts Tibor, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára:
„Ez a módosítás kevéssé érinti a sportlövőket. Nekik továbbra is évente körülbelül tízezer forintot kell költeniük a sportorvos által kiadott alkalmassági engedélyre, így a számunkra leg­inkább fájó ponttal nem foglalkozik ez a szabályozás. Továbbra is fogyni fog a sportlövők száma, ebből a szem­pontból most nem értünk el semmit!”
Végre igazodtunk az EU-s joghoz
Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára:
„A közel hatvanezer főt számláló vadásztársadalom szempontjából egy elfogadható, kedvező törvénymódosítás született. Régen érett már a helyzet: olcsóbbá és egyszerűbbé vált a szabályozás. Emellett végre iga­zodtunk az EU-s jogszabályokhoz is. Az egész­ségügyi alkalmassági vizsga terén még lehetne to­vább egyszerűsíteni: például ne kelljen egészségügyi vizsgát tennie annak, akinek van jogosítványa. Erre azonban egyelőre még várnunk kell.”

Forrás: Metropol