sasRekordszámú fehérfarkú rétisast (Haliaeetus albicilla) észleltek idén Csehországban.
A madártani tudósok szerint a helyieknek száz éve nem volt ilyen jó esélyük arra, hogy megcsodálják a két és fél méteres szárnyfesztávolsággal rendelkező ragadozó madarakat.
A madarak nem csupán telelni érkeztek az országba, hanem a cseh földeken fészkelnek, és költik ki a fiókáikat is - írta a Lidové Noviny című cseh napilap.
"Idén nagyjából száz, tartósan itt fészkelő rétisas párt vettünk nyilvántartásba. Az elmúlt száz évre visszatekintve ez rekordnak számít" - idézte az újság Tomas Belkát, a Cseh Ornitológiai Társaság ragadozó madarakkal foglalkozó szakértőjét, aki megjegyezte, hogy néhány évvel ezelőtt a rétisasok előfordulása csupán a dél-csehországi és morvaországi területekre korlátozódott.

A madarak nagyjából egynegyede most is ezeken a területeken fészkel, de az elmúlt tíz évben már az ország más térségiben is felbukkantak.
A rétisasok a 19. század alkonyán kezdtek eltűnni a cseh földekről, miután a helyi halállományra, illetve a kisebb testű vízimadarakra nézve veszélyesnek ítélték őket. Röviddel a második világháború után Csehországot kivéve szinte mindenhol kipusztult a faj. Az 1970-es években a rétisast a szigorúan védett fajok közé sorolták a legtöbb európai országban, és a madarak elkezdtek visszatérni a korábbi fészkelő helyeikre.
A csehországi ornitológusok 1984-ben fedezték fel az első rétisas fészket, azóta folyamatosan nőtt a tartósan a cseh földeken fészkelő példányok száma.
Belka szerint mindehhez nagyban hozzájárult az intenzív halgazdálkodás, illetve a mesterséges tavaknak és folyóknak köszönhető bőséges halállomány. A rétisasokra az orvvadászok sem jelentenek többé fenyegetést, és a halászok sem bánják, ha a szárnyas vadászok eltakarítják az elpusztult halakat.

Forrás: MTI