mérgezett sasFiókarablók is pusztítják a védett állatokat. Az idén február végéig három parlagi sas mérgezése miatt tettek bejelentést térségünkben.
Az Európai Unió Life programjának keretében öt év alatt 2,1 millió eurót költhet a Magyar Madártani Egyesület (MME) a parlagi sasok megmentésére. A projektben partnerként vesz részt a Bükki
Nemzeti Park Igazgatóság, ahol azt remélik, megfékezhető a mérgezési hullám. Kutyás rendőröket is bevetnek majd a mérgek felkutatására.
A veszélyeztetett fészkek őrzésétől pedig azt várják a szakemberek, hogy senki sem bolygatja majd a parlagi sasok fészkeit.

Őrzik a veszélyeztetett sasfészkeket
Az európai uniós LIFE projekt indul a Magyar Madártani Egyesület (MME) koordinálásában nyolc együttműködő partner, köztük a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) közreműködésével a parlagi sasok védelmére.
A Heves Megyei Hírlapban is beszámoltunk arról januárban: sportvadász fedezett fel egy parlagisas tetemet megyénkben. A napokban Vísznek határában újabb mérgezés történt, a parlagi sast ezúttal sem sikerült meg menteni.
A mérgezések hátterében legtöbbször az a téves elképzelés áll, miszerint az apróvadakban, háziállatokban vagy halakban esetlegesen kárt okozó ragadozók ellehetetlenítik a gazdálkodást - mondta az MME projektvezetője, Horváth Márton. Sokszor nem is a ragadozó madarak az illegális mérgezések célpontjai, hanem a legálisan is gyéríthető rókák és varjúfélék. A mérgek kihelyezésével ezek az emberek nemcsak a védett állatokat, hanem sokszor az embereket is veszélyeztetik. A MME szakemberei úgy látják, hogy akcióik akkor hozhatnak tartós eredményt, ha azokat minél szélesebb körben megismertetik a nagyközönséggel, illetve, a legfontosabb érdekcsoportokkal: természetvédőkkel, vadgazdálkodókkal, mezőgazdaságban dolgozókkal és a rendőrökkel is.

A hortobágyi madárkórházban gyógyították meg azt a tavaly a BNPI területén talált parlagi sast is, amelyet végül ugyanitt engedtek vissza a természetbe.
A mérgezéses eseteknél néha másodpercek is számítanak. Fontos, hogy a közelben legyen egy állatorvos, aki akár telefonos egyeztetés után mielőbb beadja az ellenszert - mondta dr. Déri János, a madárkórház vezetője, így történt ez annál a Tardnál talált madárnál is, amelyet sikeresen meggyógyítottak. Ilyenkor azonnal felveszik a kapcsolatot az illetékes nemzeti parkkal, és állatorvosaik azonnal elindulnak a helyszínre. Szerencsés esetben a megtaláló addigra egy közeli állatgyógyászhoz juttatja a madarat. Sajnos nagy a forgalom a madárkórházban. A mérgezés leginkább a ragadozó madarakat érinti, egerészölyvből szinte állandó 50-60 a betegeik száma. Évente hatszáz védett madáron segítenek.
- Negyvenöt parlagisas-pár költ 2011-ben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén jelenlegi információink szerint - tájékoztatott Pongrácz Ádám, aki természetvédelmi őrként koordinálja ezt a projektet helyben, elmondta: a pályázatnak a fő pozitívuma, hogy uniós támogatással monitorozni tudják a feszkelő párokat, fészkelési időn túl is rendszeresen tudják ellenőrizni a mérgezéssel leginkább veszélyeztetett területeket. A projekt által érintett NATURA 2000 különleges madárvédelmi területek közül a Bükk hegység és peremterületei, Hevesi Sík, Borsodi Sík és a Mátra érintett. Ezek a madárvédelmi területek magukba foglalják a Hevesi füves Puszták Tájvédelmi Körzeteit, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetet, a Mátrai Tájvédelmi Körzetet és a Bükki Nemzeti Parkot. Síkvidéki területein dolgozó munkatársaikra hárul ebben nagyobb feladat, mivel a parlagi sasok nagyobb számban ott költenek. Önkéntesekre, a felsőoktatásban tanulókra is számítanak, hiszen szükség van a veszélyeztetett fészkek őrzésére is: tavaly három parlagisas-fiókát loptak ki egy fészekből, az ügyben rendőrségi feljelentés is született.

Öt év alatt 2,1 millió euró a sasok védelmére
A parlagi sas védelme Magyarországon elnevezésű projekt 2012 és 2016 között az MME koordinálásában 8 szervezet partnerségében 2,1 millió euró költségvetéssel valósul meg. A költségvetés 75 százalékát az Európai Unió, 8 százalékát a Vidékfejlesztési Minisztérium, míg a maradék 17 százalékát a projektpartnerek saját költségvetésükből finanszírozzák. A projekt 33 különböző akcióból áll.

Forrás: Heves Megyei Hírlap