kullancsA természet ébredésével aktivizálódtak a kullancsok is.
A Lyme-kórt okozó baktériummal a vérszívók 10-30 százaléka, a vírusos agyhártyagyulladás kórokozójával 0,05 százalékuk fertőzött. Ha a természetben túrázunk, az esti kullancsellenőrzés elengedhetetlen.
Amikor az átlaghőmérséklet eléri a 4-5 Celsius-fokot, a kullancsok is aktivizálódni kezdenek, tömeges megjelenésük azonban csak március végétől, április első felétől várható. Mivel a közönséges kullancs kifejezetten mérsékelt övi állat, azaz alkalmazkodott a Kárpát-medence időjárásához, az állományt a téli kemény fagyok várhatóan nem tizedelték meg.
A célzott vizsgálatok azonban továbbra is hiányoznak: nem tudni, hogy mekkora az állomány, az ország mely erdeiben él a legtöbb kullancs, és fertőzöttségükről is csak irodalmi adatok állnak rendelkezésre. "Amit tudunk, hogy az ország lombhullató erdőiben mindenképpen számítani kell rájuk, és ott nagyobb sűrűségben fordulnak elő, mint az Alföldön" - mondta el az [origo] - nak Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ biológusa.

Nem árt azonban az elővigyázatosság a városi parkokban, kutyasétáltató helyeken, és akár a saját kertben sem. Szinte minden városban van olyan park, liget, ahol előfordulhatnak
"Ugyancsak nem történt itthon még célzott vizsgálat a kullancsok fertőzöttségére nézve sem, csak irodalmi adatok állnak rendelkezésünkre. Ezek szerint az agyhártya- agyvelőgyulladás kórokozójával, a kullancsencephalitis vírussal a kullancsállomány 0,05 százaléka fertőzött. A Lyme-kórt okozó baktérium elterjedtsége viszont sokkal gyakoribb: tájegységtől, kullancsfajtól, kullancsstádiumtól függően a kullancsok 10-30 százaléka fertőzött a baktériummal.
Az Országos Epidemiológiai Központ előzetes adatai szerint 2011-ben 38 kullancs okozta agyhártyagyulladásos esetet jelentettek (2009-ben ez a szám 70, 2010-ben 50 volt). Ugyancsak előzetes adatok alapján tavaly 1682 volt a bejelentett Lyme-kóros megbetegedések száma (2009-ben 1738, 2010-ben 2355 volt az esetszám).

Lehet gyorsított eljárásban is oltást kérni

Fontos tudni, hogy a kullancs elleni oltás csak az agyhártyagyulladástól véd, a Lyme-kórtól nem. Itthon kétféle oltás létezik, az egyik 3, a másik 4 vakcinából álló sorozat. Az első esetben a védettség a második oltást követően két héttel alakul ki, a másodiknál viszont csak a harmadik oltás után. Az első oltás optimális időpontja a tél vége, amikor még nem fenyeget fertőzés-veszély. Ha valaki ezt elmulasztotta, és várhatóan már mostantól sokat tartózkodik kullancsfertőzött területen, érdemes háziorvosával konzultálva gyorsított eljárásban kérni az oltás beadását. Az oltás egyéves kor felett ajánlott.
"Lyme-kór ellen viszont oltásos, gyógyszeres megelőzési lehetőség nincs. Nem is hiszem, hogy a közeljövőben lenne, mert a Lyme-kórt előidéző kórokozó nagyon változékony, többféle genotípusa is létezik, és területenként is változhat az uralkodó genotípus - ami jelentősen megnehezíti az oltásgyártók dolgát" - mondja Zöldi Viktor.
Így a Lyme-kór megelőzésére maradnak a bőrre kenhető kullancsriasztó szerek. "Hallani ultrahangos kullancsriasztókról is, én azonban olyan tudományos vizsgálatot nem ismerek, amely ezek hatásosságát bizonyította volna" - mondja a szakértő.
A vérszívó ellen érdemes olyan trükköket is bevetni, mint például a világos túraöltözet. "A kullancs ugyanis viszonylag hosszasan keresgéli a számára megfelelő helyet a testen, így a világos ruházaton van rá esély, hogy még idő előtt észrevesszük a sötét színű parazitát" - tanácsolja a biológus.
Ugyancsak fontos az esti kullancsellenőrzés. A kullancscsípések esetében ugyanis létezik egy kritikus időablak: a vérszívó a csípést követő órákban ritkán kezd el táplálkozni, ezért törekedni kell rá, hogy még ebben az időszakban eltávolítsuk.

Forrás: Origo