nyereséges lehet a vadgazdálkodásAkár félmilliárdos nyereséggel zárhatja az évet a hazai vadgazdálkodás, ehhez az apró- és a nagyvadállomány, valamint a húsárak növekedése mellett az is hozzájárult, hogy 2011-ben ismét emelkedett a külföldi bérvadászok száma - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.

A tavalyi eredmény elérésében az exportált vadhús mennyiségének, árinak növekedése mellett a forint-euró árfolyam alakulása is segített. A külföldről érkező - spanyol, osztrák, német és olasz - bérvadászok száma is jelentősen nőtt 2010-hez képest.

Javult a vadgazdálkodás eredményessége
Újra erősödött a magyar vadgazdálkodás helyzete, a múlt évet nyereséggel zárta az ágazat. Jó volt tél és visszatértek a külföldi vendégek, viszont az orvvadászat ismét erősödőben van.
Várakozásaink szerint eredményes évet zártak tavaly a hazai vadgazdálkodók, ehhez az apró- és a nagyvadállomány, a húsárak növekedési mellett az is hozzájárult, hogy 2011-ben ismét emelkedett a külföldi bérvadászok száma - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. Az 1400 hazai vadgazdálkodási egység elmúlt évi beszámolóinak összesítése még csak most volt napirenden, de az előzetes becslések szerint az ágazat a 2011-es évet 17-17,5 milliárd forint árbevétellel és közel 17 milliárd forint költséggel - így nyereséggel zárja. Az eredményességet javította, hogy a kiadások csak minimálisan emelkedtek, és a vadkár a korábbi évek szintjén maradt. Az idei év lehetőségeit még korai megjósolni, az mindenesetre elmondható, hogy jól telelt a vadállomány, a vadgazdálkodók egész télen takarmányoztak.
A tavalyi eredmény elérésében az exportált vadhús mennyiségének, árának növekedése mellett a forint-euró árfolyam alakulása is segítette az érintetteket. A külföldről érkező - spanyol, osztrák, német és olasz - bérvadászok száma is jelentősen nőtt 2010-hez képest: a válság előtt átlagosan évi 22-25 ezer külföldi vadászt fogadtak a vadgazdálkodók, ez az elmúlt években 20 ezerre esett vissza - ám tavaly ismét közelítette a válság előtti szintet. A kamara becslése szerint 3 milliárd forint körül alakul majd az ebből várható árbevétel, nem beszélve a kapcsolódó szolgáltatásokból befolyt összegekről.
A külföldiek mellett egyre jelentősebb bevétel származik a belföldi bérvadászatból: ennek mértéke tavaly már elérte a 2 milliárd forintot. Van tehát fizetőképes kereslet az ország határain belül is.
A vadgazdálkodás pozitívuma mellett azonban továbbra is megvannak az ágazat problémái: nincs forrás az élőhelyek javítására, újak létesítésére, ezért a meglévők folyamatosan degradálódnak és szűnnek meg a vadállomány számára. Hasonlóan nagy kárt jelent a vadgazdálkodóknak az egyre szervezettebbé váló orvvadászat. Pontos adatok egyetlen hatóságnál sincsenek, a vadászok becslése szerint azonban a legálisan hasznosított állomány 5-10 százalékára lehető az illegálisan elejtett állomány nagysága. Ez több száz millió forintos kárt jelent - mondta Pechtol János.

A vadászok szerint a szervezettebb, üzletszerű orvvadászathoz képest elenyésző az önellátási célú rapsickodás. A feketepiaci forgalom jelentős részét a húsértékesítés adja, a trófeakereskedelem csak kisebb mértékben jellemző. Az orvvadászok ugyanakkor egyre pimaszabbak: már arra is volt példa, hogy jogosulatlanul, más vadászterületére szerveztek külföldieknek bérvadászatot.

Forrás: Napi Gazdaság