szemétszedésA vadat csak úgy lehet megszabadítani a ráakadt hulladéktól, ha elkábítják.
Debrecen. Nincs is annál bosszantóbb látvány, mint amikor a nagyerdei sétán azt látjuk, a tavaszi szárazság mellett az illegális szeméttel is meg kell küzdenie az éledező természetnek. Az Auguszta mögött - a kerítéstől száz méterre se - tucatnyi „kibelezett", szétvert monitor éktelenkedett vasárnap, még érezni lehetett a kornyéken az égett műanyag szagát. Az eset apropóján Fekete Györgyöt, a Debreceni Erdészet igazgatóját kérdeztük arról, milyen gyakori a város tüdejének efféle szennyezése.
- Évente több száz köbméter hulladékot vagyunk kénytelenek összegyűjteni és elszállítatni az általunk kezelt állami területekről (9500 hektár, abból erdő 8600 hektár). Az elmúlt években erdészetünk mintegy hárommillió forintot költött erre. Azért fájlaljuk nagyon, hogy sokan szemétlerakónak használják az erdőt, mert a felszámolásra költött pénzt és emberi erőforrásokat más területekről kell átcsoportosítanunk -válaszolta, kitérve arra is, mi másra költhetnek ezt a pénzt. - Például közjóléti eszközökre, azaz padokra, erdei játékokra.

Elkell altatni
Mint a szakembertől megtudtuk, az erdőben hagyott szemét főként kommunális hulladékból áll, autógumiktól kezdve bútorokon és műszaki
berendezéseken keresztül az építési törmelékig. - Az egyik legkirívóbb esettel tavaly, az országos szemétszedési kampány idején találkoztunk,
amikor egy helyről annyi szemét került elő, amennyivel megtelt egy pótkocsi –idézte fel Fekete György. Hangsúlyozta, az illegális szemétlerakás ráadásul a vadállományt is hátrányosan érinti. – Elég csak arra gondolni, hogy a trófeán fennakadt zsineget vagy nejlont hordó vadat csak úgy lehet megszabadítani terhétől, ha kábító lövedékkel elaltatják.

Forrás: Hajdú-Bihari-Napló