medvetámadásValamelyest javult az állapota annak a Beszterce-Naszód megyei pásztornak, akit medve támadott meg kedden.
A 43 éves kisilvai férfit a Maros Megyei Sürgősségi Kórházban kezelik. A helybéliek és a polgármester is azt mondja, Kisilván eddig még emberre nem rontott rá medve, nem tudják, hogy mi lehetett az oka.

Cotus Dumitru:
„Ahogy mondják, a feje sérült meg. Nem tudom pontosan mikor, ma is hallottam, hogy beszélték, én nem tudtam semmit.”

A kisilvai pásztor az erdőn terelte át a nyáját, amikor megtámadta a medve. Habár súlyos sérüléseket szenvedett, a mentőszolgálatot és családját még tudta értesíteni. A faluban igen, de Beszterce-Naszód megyében nem ez az első eset, hogy medve ront rá az emberekre. Fél év leforgása alatt már másodszor történik meg.

Aurel Horea polgármester, Kisilva, Beszterce-Naszód megye:
„Én nem hallottam még soha ilyesmiről. Azt hallottam, hogy a juhokra támadott, és a pásztor botját kitépte a kezéből.”

Ilie Olaet a Maros Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, még szerdán.

Lavinia Cosma sajtószóvivő, Maros Megyei Sürgősségi Kórház
„A páciens intenzív terápián fekszik. A sebészeti beavatkozáson túlesett. Egy idegsebészből és plasztikai sebészből álló csapat műtötte. A beteg állapota sajnos nagyon súlyos.”

Ezt a műtét napján nyilatkozta a szóvivő. A legfrissebb információk szerint a beteg tudatánál van, és jobban érzi magát. A kritikus perióduson azonban még nem esett át.
A medvetámadások Székelyföldön még gyakoribbak. Felcsíkon tavaly augusztusban két embert sebesített meg a vadállat, hasonló balesetek voltak a Gyimesekben és Gyergyóholló környékén is. A vadászterületeket gondozó szerveknek, egyesületeknek kötelessége jelenteni a támadásokat, és kérhetik Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumtól a veszélyes egyedek kilövését vagy elszállítását.

Forrás: Erdély.ma