vadhúsEddig több mint 20 trichinellózisos esetről értesült a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, a fertőzésekért feltehetőleg ugyanazon húsforrás okolható.
Mivel a betegek megtagadták az együttműködést, a nyomozás nehézkesen halad. Pillanatnyilag egy Kovászna körüli vadásztársaságra szűkült a gyanúsítottak köre, már büntetést is osztottak az esettel kapcsolatosan – derült ki az igazgatóság közleményéből.

Egy Kovászna környéki magán vadásztársaság több vaddisznót lőtt az év első hónapjaiban. Ezek egy részéből 200 kg körüli kolbászt készítettek, amit egymás között, illetve több személynek szétosztottak, a húsból pedig eladtak. Március 20-a körül jelentkeztek az első betegek, a kórház értesítette az igazgatóságot – tudatta dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

– Eddig több mint 20 fertőzésről tudunk, a betegeket Sepsiszentgyörgyön, Brassóban Csíkszeredában kezelték, a könnyebb eseteket pedig otthoni ellátásban részesítették – közölte dr. Sikó.

Mint kiderült, a pár hete kórházba került betegek megtagadták az együttműködést, nem nyilatkoztak az igazgatóság alkalmazottainak.

– Sötétben kezdtünk tapogatózni. Csak annyit tudtunk, hogy Kovászna környékéről vannak a betegek, így ezen a vidéken kellett szimatolnunk. Időközben kiderült, hogy Csíkszeredában kétfajta kolbászt vizsgáltatott meg egy személy, aki az említett magán vadásztársaságból származott. A szárazabb kolbászban nem, de a valamivel nyersebb, vaddisznóhúst is tartalmazóban élő trichinella-lárvákat találtak – részletezte az igazgatóság vezetője.

Az állategészségügyi szakinspektorok eddigi vizsgálatai szerint a meggyanúsított vadásztársaság tagja nem tudta bebizonyítani, hogy a vadhús állategészségügyileg megvizsgáltatta volna. A húst és kolbászt nem engedélyezett módon és helyiségben dolgozták fel. Az eddig megtalált kolbászmaradékot elkobozták, a vadásztársaság alkalmazottját pedig 20 ezer lejjel büntették meg. A kivizsgálás folytatódik.
Arra a kérdésre hogy mivel magyarázható ez a nagy titkolózás, dr. Sikó úgy fogalmazott, nem tudja azt állítani, hogy orvvadászatból származott a vaddisznóhús, ám érdemes szem előtt tartani, hogy február 15-e után már nem szabadott vaddisznóra vadászni, ugyanakkor az együttműködés megtagadását is figyelembe véve „kérdőjeleket hagy maga után az ügy”.

A Székely Hírmondóhoz eljutott, nem hivatalos információk szerint a kézdivásárhelyi-kovásznai magánerdészet (ennek határa egészen Kovásznáig elhúzódik) égisze alatt működő vadásztársulat valamely tagja/tagjai lehetnek érintettek az ügyben. A társulat adminisztrátorát, Péterfy Lászlót azonban sem a kézdivásárhelyi székhelyen, sem mobiltelefonján nem tudtuk elérni. Évekkel ezelőtt Kézdivásárhelyen robbant ki hasonló trichinellózis-botrány, akkor lapunk egyik munkatársa is megfertőződött házilag vásárolt szalámitól.

A mostani esetet súlyosbíthatja, ha beigazolódik a szóbeszéd, miszerint a március 15-én vidékünkre érkező magyarországi vendégek is fogyasztottak trichinellózisos kolbászt.

– Az igazgatóság tudomására jutott, hogy Magyarországra is jutott a kolbászból. Amíg a nyomozás zajlik, addig nem kívánjuk megnevezni a gyanúsítottakat – nyilatkozta dr. Sikó Barabási Sándor.

Forrás: Erdély.ma