gímbikaKiváló a vadállomány Keszőhidegkút környékén.
Külföldi vadászok is szeretnek idejönni, mert legtöbbször már az első napon zsákmánnyal térhetnek vissza a szálláshelyre. A terület a 4960 hektáron vadászati joggal rendelkező Kapos-Koppány Vadásztársasághoz tartozik. A társaság 24 tagot számlál. Közéjük tartozik Sebestyén Gábor keszőhidegkúti falugondnok is, aki a közvetlen környék legjobb ismerője.
Meggyőződése, hogy ilyen sok szép trófea kevés helyen található. Tavaly vaddisznóból körülbelül 110-et ejtettek el. A legnagyobb gímbika trófea 11,4 kilós, dámbika trófea pedig 5,1 kilós volt. Az őzbakok is kapitálisak. Az idén lőttek már 530 grammos trófeájú példányt.

Óhatatlanul előfordulnak vadkárok az ilyen gazdag vadászterületeket övező szántóföldeken. Többféle módszerrel igyekeznek távol tartani a vadat a kultúrnövényektől. Használják a mindenki által ismert eszközt, a villanypásztort. De alkalmaznak úgynevezett gázágyút is. Ez a szerkezet szabálytalan időközönként hangot ad - puffogtat -, s így riasztja el a vadat onnan, ahol nincs keresnivalója.

Tolnai Népújság