leégett a bugaci nemzeti parkEzerszáz hektáron tombolt a tűz a nemzeti parkban.
Szinte teljes egészében a lángok martalékává vált a bugaci puszta egyik legfőbb látványosságának számító ősborókás abban a tűzben, mely vasárnap keletkezett a Nagyerdőben,
Öt éve nem tombolt akkora erdőtűz Bács-Kiskun megyében, mint amilyennel vasárnap kellett szembenézniük a tűzoltóknak a bugaci pusztán hat hektáron elterülő Nagyerdőben. Mire a tűzoltókhoz befutott a riasztás, a lángok már a vegyes erdőben álló fák koronájáig kúsztak, az erős szél miatt pedig rendkívül gyorsan terjedtek.
A Kiskunsági Nemzeti Parkban pusztító tűz miatt a legmagasabb, ötös kiemeli fokozatú riadót rendelték el. Az oltásban vasárnap több mint száz hivatásos tűzoltó és több tucat önkéntes vett részt, a nemzeti park harminc dolgozója is segített.

Vasárnap délutánra már több mint ezer hektáron égett az erdő és az európai hírű ősborókás, így szükségessé vált honvédségi és a katasztrófavédelemmel szerződésben lévő helikopterek oltásba való bevonása is. Utóbbi éjszaka és hétfőn is folyamatosan áztatta a területet. A nemzeti park egy felderítő repülőgéppel figyeltette a lángok útját.
A tüzet vasárnap éjjel sikerült lokalizálni. Hétfő reggel a még mindig izzó, parázsló részek felderítése volt a tűzoltók fő feladata, de sajnos oltani is bőven akadt mit. Közel félszáz tűzoltó és segítőik még tegnap sem pihentek: lépésről lépésre vizsgálták át a Nagyerdőt, és, ahol kellett, megakadályozták a tűz újraéledését.
Vasárnap délután még a világűrből is látszódtak a lángok pusztításának nyomai, de a 700 kilométer magasban készült felvételen kirajzolódott a levegőben terjedő óriási füstoszlop is. Dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója a károkról szólva elmondta: a leégett 1100 hektárnyi területen belül a Nagyerdő egyes területein túl a fokozottan védett bugaci ősborókás 80-90 százaléka is elpusztult. A nemzeti parknak a turisztikai vonzerőcsökkenéssel is számolnia kell, hiszen az európai hírű ősborókás rengeteg látogatót vonzott. Hosszú időre lesz ahhoz szükség, hogy a terület újra régi fényében tündököljön.

- A helyreállítás meggyorsítása speciális programot és kezelési intézkedéseket fog igényelni. Ehhez megpróbálunk majd európai uniós forrásokat is igénybe venni - tekintett a jövőbe Boros Emil, akitől megtudtuk, hogy a lángok martalékává vált kilátót is hamar vissza akarják építeni.
Azt, hogy mitől csaptak fel a lakott területet egyébként nem veszélyeztető lángok, hatósági eljárásban vizsgálják a tűzoltók.
Mint azt dr. Farkasinszki Lóránt, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta, a terület turisták által is látogatható, így egyelőre nem zárható ki az idegenkezűség sem, de szándékosságra utaló felet nem
találtak.

Emberfeletti volt a küzdelem
KEHÉNYI JANOS megyei kormánymegbízott a kár helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta: „Az első főpróbája az új katasztrófavédelmi szervezetnek jól sikerült Bács-Kiskun megyében". Szabó László, Bugac polgármestere rámutatott: emberfeletti küzdelem kellett ahhoz, hogy ilyen gyorsan megfékezzék a lángokat.

Forrás: Petőfi Népe