gyulaji majálisA társadalom minden – vadászó és nem vadászó - tagjának egyaránt érdekes programot nyújtott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. május elsején.
A május gyönyörű jeles napja jó lehetőséget adott arra, hogy a zrt. egy napra megnyissa a dámvadászat legendás, a külvilágtól elzárt gyönyörű erdőrengetegét védő kapuit az érdeklődők előtt. A számos érdekes program által biztosított jókedv és a majálisi hangulat mellett a laikus, de a természet felé szeretettel fordulók bepillantást nyerhettek a sokszor félreértett vadászat, mint ősi, nemes hagyomány körüli mindennapokba.
Az egyébként csendes, legfeljebb madárénektől és békakórustól visszhangzó környék idén szikrázó napsütéssel fogadta az „Óbiródi Majális” rendezvényre kilátogatókat. A gyermekzsivajtól és a kilátogató biciklis, gyalogtúrázó felnőttek jókedvétől volt hangos a dámrezervátum vadászházának környéke. Az erdei majálisi fergeteg mellett dámtrófea bemutatónak is helyet biztosítottak a rendezők, megismertetve a legalapvetőbb ismérveket a dám agancsának a fejlődéséről, felépítéséről, és a gyulaji dámpopuláció agancsának a jellegzetességeiről és a trófea bírálatáról. A nyári melegben tartott programokban kimelegedett felnőtteket állandó büfé óvta a kiszáradástól. Gondolva a következő generációk tudatos nevelésére a szülőkkel kilátogató gyermekeknek külön programokat szerveztek, akik a májusi nyárban örömmel, fülig érő mosollyal vettek részt a számukra biztosított tematikus erdei programokban.

A kézműves sátorban az erdőben gyűjtött természetes alapanyagokból készíthettek emléktárgyakat a Lengyel-Annafürdői Erdei Iskola kollégái segítségével. Az elkészült tárgyakkal a kézben már szaladhattak is egy másik programhoz, hogy az erdő lombkoronájának hűvös árnyékában lovas kocsival tegyenek egy félórás kört az erdőben. A helyszínen berendezett íjász lőtér szintén közkedvelt volt a gyerekek körében. A belépőjegy ellenében elfogyasztott finom óbiródi dámpörkölt után délután, a majálisozók részt vehettek a rönkhajító versenyen. A vicces jelenetek mellett komoly teljesítményekre is felfigyelt a rendezvény kommentátora, Horváth Zsolt, a Tamási Rádió népszerű szerkesztője, aki a maga
 humoros stílusában szóval egészítette ki a látottakat. Este a gyulaji erdő úgy köszönt el a majálisozóktól, hogy testi és lelki felüdülést szerzett gyereknek és felnőttnek egyaránt, megerősítve őket abban, mint ahogy a vad az erdő része, úgy a vadászatnak is helye van a természetben történő gazdálkodási tevékenységek sorában, és mindezt a részvénytársaság hosszú távlatokban gondolkodva, jó lelkülettel és becsülettel végzi.

Forrás: ForestPress