madárgyűrűzésNégy kerecsensólyom-fióka kelt ki abban a költőládában, melyet tavaly helyezett ki a DÉMÁSZ egy nagyfeszültségű villanyoszlopra a Kiskunságban.
Tegnap meggyűrűzték őket, fészkükre fotócsapdát szereltek.
A kerecsensólymok  védelméért évek óta együttműködik az EDF DÉMÁSZ és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI). Ezt tegnap be is mutatták egy madárgyűrűzéssel egybekötött sajtótájékoztatón. Egy magasfeszültségű villanyoszlopon levő költőládához úgynevezett fotócsapdát helyeztek ki a szolgáltató munkatársai. Ha már felmásztak a 27 méter magasan lévő fészekhez, gyűrűzésre le is engedték a benne lévő kéthetes sólymokat.

Egészségesek, jól tápláltak a fiókák, jó eséllyel valamennyi felnőhet - állapította meg a gyűrűzési akció közben Pigniczki Csaba projektvezető, a KNPI munkatársa.
Őket is meglepte, hogy négy sólyomfióka lapult az „összkomfortos'' fészekben. A költőládákat úgy alakították ki, hogy a heves esőzés, jégeső se tegyen kárt a fészeklakókban, a csapadék alul távozik a fémdobozból. A sólyomfészek keleti és északi irányból még szélvédett is.    
A 2006 és 2010 között futó program során a Kiskunság területén működő áramszolgáltatók    mintegy harminc költőládát helyeztek ki nagyfeszültségű oszlopokra, illetve szigetelték a középfeszültségű vezetékek egyes kritikus szakaszait, ezzel is védve a nagytestű ragadozó madarakat. A költőládák közül évente öt-tízben szoktak kerecsensólymok költeni, a többit vörös vércsék lakják.

Tegnap egy ilyen magasfeszültségű villanyoszlopról hozták le alig negyedórára a sólyomfiókákat. A fészeknél mozgásérzékelő fényképezőgépet, úgynevezett fotócsapdát is elhelyeztek. Ez megörökíti például, hogy mivel etetik a szülők a fiókákat, és milyen gyakran. Ebben az évben a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei     felmérik azokat a madarakra veszélyes középfeszültségű oszlopokat, amelyeket idén szigetelnek majd a DÉMÁSZ szakemberei. A költési időben a tegnapin túl pedig még egy nagyfeszültségű hálózatra helyeznek ki fotócsapdát.

A kerecsensólyom a közvetlenül veszélyeztetett fajok közé tartozik. Hazánkban a kerecsensólyom fokozottan védett faj, eszmei értéke alapján, ami egymillió forint, a legmagasabb kategóriába tartozik. A magyar „vörös könyv" szerint a közvetlenül veszélyeztetett fajok közé tartozik. Európában Magyarország kivételével mindenütt csökken az állománya.
Nálunk évente a becslések szerint 180-200 kerecsensólyom-pár költ szerte az országban, ebből viszont csak alig fél tucat a Kiskunságban.

Forrás: Petőfi Népe