vadász fogadalomtételHivatás, szakma, kikapcsolódás, passzió és szenvedély. A somogyi vadállomány világhírű, büszke vadászaink Barcson ünnepeltek a hétvégén.
Az erdőt és a vadgazdálkodást ismerhettük meg a hétvégi Somogy Megyei Vadásznapon, amit a ma világhírű somogyi vadállomány is képvisel.
Hivatás, szakma, kikapcsolódás, passzió és szenvedély – ez mind-mind a vadászat jellemzője Somogyban. Erre építkezve, sok éves hagyományt követve rendeztek Megyei Vadásznapot a hétvégen, melynek ezúttal a Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Dráva Völgye Tagintézménye adott otthont Középrigócon, ahol ötven éve zajlik erdész- és vadászképzés.
Ahogy kiderült, a szép számban megjelent megyei vadászok az ünnepet a tavaszi szalonkavárás gyönyörűségéhez, és az őszi szarvasbika orgonájához hasonlították.

Berend Ferenc a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy Somogy a vadban egyik leggazdagabb megye az országban, amire méltán lehetünk büszkék.
A vadásznapot már több mint húsz éve ünnepeljük, elsődleges célja, hogy megismerhessük az erdő- és vadgazdálkodás folyamatát. S bár valaha a vadászatnak elsősorban a létfenntartás volt a feladata, mára méltán világhírű somogyi vadállománnyal büszkélkedhetünk. Küldetése az ember által korábban felbontott természeti egyensúly helyreállítása, a természet- és környezetvédelemmel, a mező- és erdőgazdálkodással összhangban.Bodnár József az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöke elmondta: ma összesen 86 vadgazdálkodó, 2898 sportvadász és 232 hivatásos vadász dolgozik megyénkben egymással szinkronban, akik hitvallásukként teszik a dolgukat nap, mint nap. A vadászok érdekvédelme kapcsán az elnök aláhúzta: offenzívába kezdtek a 2010-es tisztújítás után, melynek fontos alapkövei például, hogy módosult a közbiztonságra veszélyes eszközök használata, a lőtt vad kezelésére és értékesítésére vonatkozó jogszabály, meghatározatlan idejű lett a vadászengedély, lehetővé vált a házilagos lőszerkészítés, de könnyítették a fegyverhasználattal és tartással kapcsolatos szabályokat, illetve drasztikusabban büntethetik ezután az orvvadászatot is.

A programon Hubertus szentmise, az ifjú vadászok fogadalomtétele, lövészet, kutyás szarvasgomba keresés, kulturális műsor, vadászati kiállítók és a vadászok utcája is várta az érdeklődőket.

Elismerés a somogyi vadászoknak
A Somogy Megyei Vadásznapon kitüntetéseket kaptak a vadászok, a magyar vadgazdálkodásban végzett példaértékű munkájukért. Összesen 36-an részesültek elismerésben.
Az Országos Magyar Vadászkamara aranyérme: Barkóczi István.
Gróf Nádasdi Ferenc Emlékplakett: Mikei Földtulajdonosok Vadásztársasága
Magyar Vadászatért Emlékérem: Borosán István
Nimród Vadászérem: Herczegfalviné Demeter Erzsébet, Németh Ferenc
A Vad és Vadászat Szolgálatáért Somogyban: Tóth Sándor
Hubertus Kereszt Kitüntetések gyémánt fokozatban négyen, arany fokozatban tizenöten, közte a Somogyi Hírlap főszerkesztője Ficsór János, ezüst fokozatban hatan, míg bronzban hárman részesültek.
A Somogy Megyei Vadászok Szövetségének Emlékplakettjét Göndöcz Gyula kapta.

Forrás: Sonline