vizsgálódik a navAnnyi biztos, hogy egy vadásztársaságot kicsinálni, egy másikat pedig életre kelteni akartak.
A Tolna megyében zajló történetben csak úgy sorjáznak a perek, a feljelentések és a NAV-vizsgálatok, no meg a halott állatok. Az ügynek pedig helyi pletykák szerint azért nincs következménye, mert kormánypárti erős embert sejtenek a háttérben.

Engedély nélkül kilőtt szarvasbikák, számos bírósági eljárás, házkutatás és feljelentés, több "elhasznált" nyomozó és egy megyei közgyűlési elnök emlegetése - a jelek szerint áll a bál a Bátaszéki Vadászegylet háza táján. Az alaptörténet még 2009-re nyúlik vissza, amikor az egylet előbb lefokozta vadászmesterét, majd hónapokkal később elköszönt a vezetéstől is. (A fogalmak tisztázása okán: a vadászmester irányítja a vadgazdálkodást, intézi a bérvadászatokat, felügyeli a hivatásos vadászokat, és így tovább.) Az elválás oka az volt, hogy a közgyűlés megítélése szerint számos visszásság merült fel a bérvadászatok elszámolásával, mintegy 300 vaddal nem tudott elszámolni a vezetőség (emiatt a NAV vizsgálódni is kezdett), illetve a "főbűn" egy új vadásztársaság alapítása volt.

A Bátaszéki Vadászegylet vezetőségi tagjai a bírósági iratok tanúsága szerint 2010 februárjában vetették nyilvántartásba új társulásukat kecskeméti székhellyel, "Alsószéki Vadász Klub" néven (az alakulás dátuma 2009 végén volt). A nepszava.hu információi szerint az "álláshalmozók" az alapítás pillanatától a saját társaságukat kívánták erősíteni, példának okáért összehívták az úgynevezett "földtulajdonosi közösséget" (az ő területeiket használta a bátaszéki egylet), és arra buzdították őket, hogy a jövőben az Alsószéki Vadász Klub rendelkezésére bocsássák földjeiket. Megjegyzendő, ez csak pont volt az i-n, a vezetőség számos vadgazdálkodási bírságot begyűjtött (például nem a megfelelő szarvasbikák kilövetése miatt 0,8 millió forintra büntették), illetve elbukott egy munkaügyi pert is, aminek következtében 1 millió forint kártérítést kellett leszurkolnia.

Egyes interpretációk szerint mindez azért történt így - bár ezt hivatalosan senki nem erősítette meg - mivel a vezetőség így akarta tönkretenni a vadászegyesületet. Megeshet, hogy ez puszta hipotézis, ám annyi biztos, hogy két nappal végeleges (2010 március 28-ai) leváltása előtt a vadászegylet elnöke közjegyző előtt hitelesítette a vadászati naplót, majd feljelentette az egyletet vadászati szabálytalanságok miatt. Majd a vezetőváltás után sorjáztak a feljelentések a tűzoltósághoz, a munkaügyhöz, a felügyeleti szervekhez. Keresetükben nem azt kérték a Tolna megyei bíróságtól, hogy semmisítse meg a kifogásolt közgyűlési határozatokat, hanem egyenesen azt, hogy oszlassa fel a Bátaszéki Vadászegyletet. (Az ügyben több per is zajlik, ahol a távozni kényszerülő vezetőség felperesként szerepel, ám az alperes, a Bátaszéki Vadászegylet igazát több ítélet is igazolja - múlt héten például a Pécsi Ítélőtábla verdiktje kimondta, hogy a vezetőséget, illetve a tagokat jogosan zárta ki soraiból a vadászegylet.)

Ám a nepszava.hu birtokában lévő NAV-papírok azt tanúsítják, hogy gondok valóban szép számmal akadtak, ám zömmel az előző vezetőség időszakában - például mintegy 2 millió forinttal kevesebb adót fizetett az egylet, illetve vagy 300 állattal nem tud elszámolni, így a NAV 3 millió forintra büntette őket. Mindeközben a leváltott vezetőség is több eljárást indított: például rágalmazás és gazdasági bűncselekmények miatt tettek feljelentést, így megesett egy házkutatás is. Persze a feljelentési reakciót követte az ellenreakció, így a menesztett vezetők ellen is született egy feljelentés. Az ügy lassanként két éves, és több nyomozót "elfogyasztott", ám egyelőre áll, noha a rendőrség az összes létező iratot lefoglalta. A nepszava.hu úgy tudja, hogy az ügy a jövőben sem készül felpörögni.

Hogy mi a komótos vizsgálódás oka, az kérdéses, ám a nepszava.hu informátorai leginkább Bozsolik Zoltánra mutogatnak. Azt mondják, azért nem ügy az ügy, mert az egykori bátaszéki egyletelnököt a megyei közgyülés fideszes elnökének embereként írják le. Ebből annyi biztos, hogy mindketten voltak Bátaszék önkormányzati képviselői (valamint Puskás a település Fidesz szervezetének elnöke), illetve miközben Puskás a megyei közgyűlés élére emelkedett Bozsolik is megyei önkormányzatnál helyezkedett el - többek között az igazgatási és beruházási osztály második embere volt, illetve számos, a megyét érintő közbeszerzési ügyben ő volt a kapcsolattartó. Továbbá annyi látszik biztosnak, hogy amikor a Gemenci Vadgazdálkodási Zrt. egyik vezetője elvállalta a Bátaszéki Vadászegylet elnöki posztját, három napon belül le is mondott - a nepszava.hu minisztériumi információi szerint azért, mert a földművelésügyi tárcánál értésére adták, hogy a két poszt összeférhetetlen.

Forrás: Népszava Online