szaudiak a magyar vadászati bemutatkozásonEgy exkluzív termék, szolgáltatás rangját többek között annak világszintű ismertsége, a piacon elfoglalt helye, eladhatósága és maga a potenciális vásárlói célcsoport adja meg.
A múltbeli eredmények, sikerek és a már megalapozott nemzetközi hírnév mindig az eladhatóság mértékét növeli. Ahogy ez igaz bármely exkluzív termékre, úgy igaz ez a magyar vadgazdálkodás vadászati szolgáltatásaira is, azonban annak ismertségéért és az új piacokon történő bevezetésért erőfeszítéseket kell tenni. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. agrárportfoliójába tartozó 22 állami erdőgazdaság szoros összefogással tett eleget a kihívásnak, hogy a magyar vadászat méltón képviseltetve legyen Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban, a 2012. május 15-től 18-ig megrendezett Riyadh 2012 Travel Fair elnevezésű utazási kiállításon. Szaúd-Arábiában, ebben az ősi, a tradíciókat mélyen tisztelő országban, mindig is fontos szerepet töltött be a vadászat, és ma is közkedvelt egyes társadalmi rétegek körében. A szerény helyi lehetőségek miatt, Afrikában és ázsiai országokban űzik leginkább. A Magyar Turizmus Zrt. csapata, ill. a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. részéről Seregi János ügyvezető igazgató és Herencsár Lajos igazgató szervezéséhez társulva az állami erdészeti részvénytársaságok egy főt delegálhattak a kiutazó magyar küldöttségbe. Mind az előkészületi vadász-szakmai koordinációs feladatokat, mind az állami területek kinti személyes képviseletét a tulajdonos megbízásából a Tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vállalta magára. A külön erre a kiállításra elkészített közel 60 oldalas exkluzív bemutató brosúra kitűnő minőségben töltötte be a hiányzó láncszem szerepét, mivel korábban nem létezett, angol nyelvű, naprakész, a teljes vadászati portfoliót bemutató nyomtatott anyag, mely mind a 22 állami erdőgazdaság vadászati jelentőségét szemléltetné. A cégenkénti oldalpárokon minden fontosabb információ szerepelt, a vadászterületi elhelyezkedésektől a nagyobb, akár magánrepülőgépeket is fogadni képes repterekhez viszonyított elhelyezkedésen át, az adott területen vadászható vadfajokig. Az anyag szerkesztése és az arculatötlet a Gyulaj Zrt. két munkatársa Gőbölös Péter vezérigazgató és Kovács Tamás vadászati referens mellett, Prihoda Judit grafikus művésznő munkájának érdeme, aki külön ehhez az anyaghoz készített, az arab világhoz közelálló stílusú – a sivatagi homok ihlette – akvarelleket. Szépsége mellett a vadászkatalógus szakmai, vadászati presztízsét az eddigi magyar világrekord trófeák javának adatai és képanyaga növeli. A magyar stand kiváló elhelyezkedése és az első ilyen jellegű bemutatkozó megjelenése mellett Kállay Miklós szaúdi nagykövet úr jelenléte és önzetlen segítőkészsége is hozzájárult ahhoz, hogy a standot meglátogatta a királyi család részéről Prince Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz herceg, Rijád emírjének személyes főtanácsosa is. A kiállítás méreteiben viszonylag kicsi volt, azonban a helyszínválasztás predesztinálta a várható vendégek és kiállítók körét.

A kiállítás a Szaúd–arábiai Királyság gazdagságát és regionális vezető szerepét hirdető 300 méter magas szimbolikus épületben, a Kingdom Centerben található Four Seasons ötcsillagos luxusszálloda legnagyobb rendezvénytermében volt. A kiállításra ellátogató szaúdiak és családjaik mindegyike azért érkezett, mert a közel- vagy távolabbi jövőben utazni akar és fog, így mindegyikük potenciális vendéget jelentett a kiállítóknak. A magyar vadászati portfolió bemutatkozása azért is bizonyult jelentősnek, mert az egyébként „csak” utazási kiállításon kizárólag a mi standunk kínált vadászati lehetőséget is. Számos vendég kifejezett érdeklődéssel fogadta a vadászati lehetőségek széles magyar tárházát. Az afrikai vadász-szafarikhoz szokott érdeklődők a bemutatott videók és fényképek, valamint az átnyújtott angol nyelvű erdőgazdasági anyagok és árlisták megtekintése után nagy lelkesedést mutattak. Amennyiben ez kifejezője lehet az érdeklődés mértékének, a külön erre a kiállításra készített, részben arab nyelvű, fent említett vadászbrosúra már a kiállítás utolsó napja előtt teljesen elfogyott, pedig azokat csak olyan érdeklődőknek adtuk, akik kifejezett és egyértelmű érdeklődést mutattak a magyar vadászati lehetőségek iránt. A kiállítás utolsó napjára a kiküldött egyéni erdőgazdasági anyagok is teljesen elfogytak. A négynapos kiállítás személyes tapasztalataként elmondható, hogy a magyar állami vadászterületek új és érdekes célpontjai lehetnek a jövőben az arab vadászvendégeknek is, amennyiben a rájuk irányuló figyelem nemcsak egyszeri, hanem tartós. Bár, a szkeptikusok sokszor teszik fel ugyanazt a kérdést, mint az amerikai és más piacok esetében – ha „eddig nem jöttek, most miért jönnének?” – a rijádi út azonban még inkább azt erősítette meg a magyar delegációban erre válaszként – némi klasszikus párhuzammal élve – hogy „miképpen hallanának pedig rólunk prédikáció nélkül?” Némi hozzáállásbeli változással és felépített tartós piaci összpontosítással, valamint a megfelelő direkt kapcsolatok fokozatos kiépítésével a kimagaslóan fizetőképes Szaúd-Arábia közelebb kerülhet Magyarország vadászterületeihez, mint gondolnánk.

Forrás: ForestPress