őzbakAki vadász, az ilyenkor leginkább őzbakra megy, szép, aranyérmes trófeára vágyik.
Az idei évben teljesen átlagos a felrakás, az eddigi legnagyobb bírált bak trófeasúlya 543 gramm volt.

Tolna megyében közepes az őzállomány, az érmes őzbak trófeák száma viszonylag alacsony. Ez a vidék inkább a nagyvadakról, a gím- és dámszarvasokról híres, az őzállomány minősége az előző két vadfajjal szemben nem kiemelkedő. Hazánkban az alföldi területek a dunántúlinál sokkal kedvezőbb életfeltételeket biztosítanak az őzek számára, ezért ott található a legnagyobb mennyiségű és legjobb minőségű állomány.

Az, hogy bronz, ezüst vagy netán aranyérmes lesz a trófea nemcsak a súlyától függ, hanem többek között az ágszámától, a gyöngyözöttségétől és a fajsúlyától is. A vadászok általában a kis súlyú, de nagy trófeának örülnek, mert azért kevesebbet kell fizetniük.

Hogy "golyóérett-e" az őzbak, azaz melyiket lehet lelőni és melyiket megkímélni, annak elbírálása egyedenként történik ugyan, de mégsem egyedül a vadász dönt.

A társaságoknak a hatóság korosztály szabályozási modelljéhez kell igazodniuk. Ez azt jelenti, hogyha a hivatásos vadász úgy látja, az őzbaknak a meglévőnél még nagyobb agancs felrakására van lehetősége, akkor kímélendőnek minősíti az állatot és nem engedélyezi a kilövését. Amelyik viszont meghaladta ezt a kritériumot, az elejthető.

Megyénkben gondot jelent, hogy elfiatalodott az őzbak állomány, öreg, igazán nagy súlyú bak kevés található, állítják a vadászathoz értők. Az idei évben teljesen átlagos a felrakás, a legnagyobb eddigi bírált bak trófeasúlya 543 gramm volt, kaptuk az információt Fábián Valentintól, a megyei Földművelésügyi Igazgatóság igazgatójától.

Az állomány elfiatalosodása a szakemberek szerint a pénzgazdálkodás miatt van. A vadásztársaságoknak bevételre van szükségük, vadásztatniuk kell, hogy feltöltsék az üres kasszákat, nincs ideje megöregedni a bakoknak.

Forrás: Teol