fogatAz ország számos erdőgazdaságából érkeztek szakemberek a Kaposvári Egyetem vadgazdálkodási tájközpontjába négy hetes OKJ-s képzésre. Országosan egyedülálló módon erdészeti fogatosokat képeznek Bőszénfán.

– Ebben a turnusban 12 dolgozó kap majd erdészeti fogatos mellett lóápoló-, gondozó képesítést is – mondta el érdeklődésünkre Torma Sándor, az elméleti képzést szervező mezőgazdasági szakképző iskola igazgatója. – E tanfolyam végeztével még egy csapat kap majd ilyen felkészítését. Az oktatás hangsúlyos része a gyakorlati képzés, amelynek a bőszénfai tájközpont ad otthont. Ám tanulnak a szakemberek többek közt erdészeti, vadászati, állategészségügyi alapismereteket.

– Korántsem arról van szó, hogy évtizedek után a hatékony technikák kiszorításával visszatérnénk a lóhoz az erdőgazdálkodásban – hangsúlyozta Nagy János, a vadgazdálkodási tájközpont ágazatvezetője. – E technikák ugyanis nélkülözhetetlenek, ám vannak bizonyos helyzetek, területek, ahol a ló jól kiegészíti azokat. Természet- és környezetvédelmi szempontokra gondolok, ugyanis az erdőgazdálkodásban alkalmazott nagy közelítőgépek óhatatlanul kárt tesznek a környező növényzetben. Esetenként méter mély nyomokat hagynak maguk után, ami egy esőt követően utat nyithat a talajeróziónak. S alighanem a hazai lótenyésztésnek is lendületet adhatna, ha több erdészetnél több lovat használnának. S itt nem csupán az erdőgyérítésre gondolok, hanem arra, hogy az erdőgazdálkodás is szívesen nyitna a turizmus felé. Azt tapasztaljuk, hogy igenis volna igény például lovas kocsis vadászatok lebonyolítására, vagy lovas fogatos kirándulásra. Közben pedig odáig jutunk, hogy nem találunk olyan embert, aki ért a lóhoz. Azt látjuk tehát, hogy e szakmában is szükség van az utánpótlás-nevelésre, s ennek az első lépése ez a tanfolyam.

A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az uniós tagországok számára olyan lehetőség is adott – amely Magyarországon még meglehetősen kiaknázatlan –, hogy többletforráshoz juthatnak azok az erdőgazdálkodók, akik lóval oldják meg az erdészeti feladataikat például természetvédelmi területeken. Ugyanis az unió is a kíméletes erdőhasználatot részesíti előnyben, vagyis az időnkénti gyérítést a teljes tarvágással szemben.

Forrás: Sonline