főzőversenyMár több mint egy évtizede nagy sikere van a megyei vadásznapnak.
Az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom Megyei Területi Szervezete idén is színes programokkal várta az érdeklődőket Tarjánban. Fogadalmat tettek az új vadászok, tapasztaltabb társaik pedig kitüntetéseket vehettek át.

Kürtszóval és a hagyományos Hubertus misével nyitották meg a tizenharmadik vadásznapot. Lukáts Péter köszöntőjében elmondta, hogy a vadásznapnak nem az a célja, hogy a kamara éves munkáját értékelje. - A mai nap a szórakozásról, pihenésről, barátkozásról, hagyományaink tiszteletéről és a versenyzésről szól. Remek alkalom, hogy bemutassuk a számunkra legfontosabb dolgokat: megőrizni elért eredményeinket, és a jövő nemzedékének átadni tudásunkat. Ennek szellemében rendezzük meg már harmadszor is ifjúsági vadásztáborunkat - magyarázta a megyei vadászkamara elnöke.

A hivatalos megnyitó előtt már elkezdődtek a programok. A reggeli órákban a gyermelyi tónál gyülekeztek a horgászverseny résztvevői, míg a tarjáni tábor puskalövések zajától volt hangos. A lövészversenyre jelentkezők három kategóriában indulhattak: profi, sport és női.
Eközben a bográcsok alá is begyújtottak, hiszen a vadétel főzőversenyre jelentkezőknek igyekezni kellett, hogy minél finomabb falatok kerüljenek a zsűri asztalára, amelynek Stohl András is a tagja volt.

Úgy tűnik, a vadászati kultúra és a természet szeretete egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezt bizonyítja az is, hogy amíg az elmúlt években csak egy fotós képeit csodálhatták a látogatók, idén már többen állították ki vadat- és természetet ábrázoló fényképet. A legtöbb embert azonban a műsorok mozgatták meg. Nagy érdeklődéssel nézték végig a vadászkutyák "produkcióját", illetve a vadászattörténeti bemutatót. Korhű ruhában, íjakkal elevenítették fel a régi időket. Ambrózy Árpád a Magyar Vadász-Íjász Egyesület elnöke mesélt a vadászat történetéről. Emellett persze egész nap mazsolázhattak a vendégek művészeti kiállítások, játszóház és íjászat között.

A nap fénypontja viszont az új vadászok ünnepélyes keretek között tartott fogadalomtétele, és a kitüntetések átadása volt. Az idén heten vehették át munkájuk elismeréseként a Hubertus-keresztet. Rumi László, Sándor János és Sárai László arany, Petőcz Imre ezüst, Császi Erika, Dudás Ferenc és Keresztesi Sándor bronz fokozatú kersztettel gazdagodott. Meglepetésként egy nyolcadik díjat is átadtak a nap folyamán. Nagypál Zoltán, a megyei vadászkamara titkáraként végzett munkájáért vehette át az Országos Magyar Vadászkamara arany kitüntetését, amelyet Török Henrik az OMVK főmunkatársa adott át.

Stohl András műsort vezetett, finomságokat zsűrizett és még lőtt is

A vadásznapi hagyományokhoz tartozik, hogy egy ismert vendég színesíti a programot. Idén Stohl Andrásra esett a választás, aki Pruzsina Alicével - a nap háziasszonyával - karöltve műsorvezetőként ténykedett.
A Jászai-díjas színészhez mindig is közel állt a vadászat. Nagyapja és édesapja nyomdokait követve már tizennyolc éves korában beállt a vadászok sorába. - Sok téveszme övezi a vadásztársadalmat, amelynek eloszlatásában én is szeretnék segíteni. Ezért rendszeresen vállalom hasonló rendezvények levezetését. Így próbálom népszerűsíteni ezt a gyönyörű sportot. Stohl azt is elárulta, hogy mint mindenkinek, neki is van olyan trófeája, amire a legbüszkébb. Öt éve lőtt Aszódon egy vadkant, amelynek agyara 23,2 cm.
Szombaton nemcsak a műsorvezetésben jeleskedett, hanem zsűriként kóstolgatta a főzőversenyen készített finomabbnál finomabb ételeket.
Stohl a lőtéren is megmérette magát, ahol a szabályokat betartva bárki kipróbálhatja a lövészetet, hiszen nem telhet el vadásznap füstölgő puskacső nélkül.

Forrás: Kemma