vadászati törvény módosításElkészült a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületének javaslata a vadászati törvény módosításához.
Az erdészeti hatóság bevonásával működtetett vadkár monitoring rendszer alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata is az idei év feladatai között van

A szakmai szervezet (melynek tagjai között az állami tulajdonú erdőgazdaságok többsége mellett vadfeldolgozással foglalkozó társaságok vannak) a vadgazdálkodók és vadhúsfeldolgozók gazdasági érdekeinek, szakmai céljainak elősegítését, a világhírű magyar vadállomány és vadászati kultúra értékmegőrzését tűzte ki céljául. Az egyesület vezetősége mellett működő szakértői kör tagjai pénteken, Székesfehérváron összegezték a tagoktól kapott véleményeket, és beépítették a javaslatba az Országos Erdészeti Egyesület észrevételeit is.

Módosítást javaslunk a többi között a vadkárokkal,  a vadaskertekkel, a vadászterületi határok kialakításával, a hivatásos vadászok jogkörével, valamint a földtulajdonosi közösségekkel kapcsolatos paragrafusokban. Terveink szerint az anyagot - a vadászati társszervezetekkel való konzultáció után - eljuttatjuk a döntéshozókhoz – ismertette Balsay Miklós erdőmérnök, az egyesület elnöke, a VADEX Zrt. korábbi vezérigazgatója.

Az idei esztendő tervezett tennivalóival kapcsolatban – melyet a közgyűlés hagyott jóvá - Balsay Miklós azt mondta: Együttműködési megállapodás aláírását készítjük elő az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt-vel, valamint az Országos Magyar Vadászati Védegylettel. Szeretnénk minél többet tenni a hazai vadállomány minőségének és természetes élőhelyének megőrzése és fejlesztése, a génmegőrzés feltételrendszerének meghatározása érdekében. Fellépést tervezünk a manipulált trófeák ellen. Javaslatot dolgozunk ki a vadgazdálkodási fejlesztésekhez szükséges források megteremtésére, valamint a hazai apróvad-gazdálkodás feltételeinek javítására. Részt veszünk a Nemzeti Vadgazdálkodási program kidolgozásában, a hazai és uniós források igénybevételével kapcsolatos döntések előkészítésében.

A törvényalkotás során a vadkárbecslési segédlet kidolgozási munkáit is támogatjuk. Emellett az erdészeti hatóság bevonásával működtetett vadkár monitoring rendszer alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata is az idei év feladatai között van. A vadhússal kapcsolatban továbbra is cél az egyesület tagságát alkotó szervezetek vadhús forgalmazásának elősegítése, mind az exportüzemek, mind a térségi hazai ellátást illetően. A nemzetközileg elismert minőségű magyar vadhústermékek piacának, színvonalának erősítése, az export növelése, illetve a hazai vadhúsfogyasztás emelése a biztonságos, ellenőrzött termékekből. Nem lehet megkerülni a tevékenységet szabályozó 43/2011.VM. rendelet módosítását. Erősíteni akarjuk az egyesület tagjai közötti együttműködést (termelői és feldolgozói vonalon) annak érdekében, hogy a hazai lőtt vad alapanyag a lehető legnagyobb mértékben Magyarországon kerüljön feldolgozásra. Emellett fellépést tervezünk a feketekereskedelem ellen is – tette hozzá Balsay Miklós.

Forrás: ForestPress