gyurgyalagHétmillió forintos kárt okoztak a harkányi homokbányában fészkelő több tucatnyi gyurgyalag kiirtásával azok a természetrongálók, akik faágakkal betömködték az üregek kijáratát.

A harkányi homokbányában már évtizedek óta fészkelnek gyurgyalagok, a művelés felhagyásakor, a terület rekultivációja során a bányatulajdonos a Magyar Madártani Egyesület Baranya megyei csoportja kérésére meghagyott egy partfalszakaszt, amelyen a madarak továbbra is fészkelhettek. Idén június végén ellenőrizték a szakemberek újra a telepet, ekkor találták meg a betömködött üregeket, amelyet jeleztek a rendőrségnek is.

A közös helyszínelés során kiderült, hogy összesen 15 fészkelő helyet zártak el, feltehetően ezek kétharmada volt lakott. A szakemberek szerint az eset akkor történt, amikor a gyurgyalagok még a tojásokon kotlottak, ezért a szülőmadarak is az üregekben voltak, így azok is elpusztultak. Ezt bizonyítja, hogy két helyen is találtak madártetemeket.

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke százezer forint – a tojásoknak is –, így az összes okozott kár megközelíti a hétmillió forintot.

Forrás: Bama