vadászatMit csinálnak sokkal jobban, vagy egyszerűen csak másként a „sógorok” - merült fel a kérdés Pechtol Szabolcsban és Németh Zoltánban az Ausztriában rendezett szakmai napon.

Rendkívüli szakmai napott tartott a Fejér megyei Vadászkamara a megyében élő vadgazdálkodók részére. Az érdekességet egy Ausztriába szervezett szakmai túrázás jelentette, de különleges programokat is szerveztek a részt vevőknek. A Burgenlandba érkezőket az ottani vadászszövetség látta vendégül Alfred Thaller képviseletében.

Nickelsdorfban a területet kezelő vadász mutatta be azt a a 2500 hektáros területet, s a tájegység vadgazdálkodását is, majd beszámolt az idei vadászati év terítékadatairól is. A számok arról árulkodtak, hogy az apróvadak tekintetében - nyúl, róka, borz illetve menyét - Burgenland jobb erdményeket mutat fel mint megyénk, ami elsősorban az élőhelyfejlesztésnek és a fejlett ragadozógazdálkodásnak köszönhető. Míg nálunk csak egy nyúl jut egy hektárra, addig az ausztriai városban közel huszonhárom - osztotta meg tapasztalatait a szakmai napon részt vevő Pechtol Szabolcs és Németh Zoltán. Hozzátették, épp ilyen megdöbbentő a szalonkák számában rejlő különbség is. Fejér megyében egy hektáron 114, míg Burgerlanban 596 él.

Az osztrák és megyei vadászok részvételével zajló fórumon beszéltek a két régió között húzódó különbségekről és azok okairól, illetve a vadgazdálkodásról és annak sikerességéről. Érdekes adat, hogy Fejér megyében egy hektárnyi területre közel 30, míg Burgerlandba 24 fácán jut, illetve az is örömmel töltheti el az itthoni vadászkamarát, hogy nyestből, fogolyból és balkáni gerléből is több van a megye területén. Soponyán hosszú évek óta élénk a fácánvadásztatás, Mór, Tímárpuszta térségébe is sok külföldi vadász érkezik a szezonális vadászatatás idejére, ott az apróvadak mellett a szarvasbőgésre is nagy az érdeklődés.

A szakmai napon a részt vevők a Fertő-tó osztrák oldalán elterülő nemzeti parkot is megismerhették. A nemzeti park létrejöttéről, kezeléséről, a tó élővilágáról kaphattak információkat a látogatók. Sőt, megismerkedhettek azzal a különös kézenfekvő megoldással is, ahogy az ottani földtulajdonosokat a nemzeti park szakmai iránymutatása szerinti földkezelésre bíztatják. Ha ugyanis a gazda a megadott szabályokat betartva gondozza földjét, anyagi támogatásban részesül, ami a földtulajdonosoknak jó, ugyanakkor a vadállományára is pozitív hatással van.

Bemutatták a burgenlandi Vadászszövetség Werkstatt Natur oktatócentrumot is, melynek egyik fő célja, hogy a fiatalokat játékos formában hozz a közelebb a természethez, a vadászathoz, s már gyermekkorban kialakuljon bennük az erdőért és a vadért érzett felelősségtudat. Ezen túlmenően persze fontos a vadászati tevékenység népszerűsítése Ausztriában és hazánkban egyformán.


Sikeres vizsga után tapasztalatszerzés

Az oktatócentrumban a vadászók táborában rendszeresen szerveznek továbbképzéseket. Így például a zsigerelő és utánkereső továbbképzést. Hiszen attól, hogy valaki sikeresen teljesítette a vadászvizsgát, még nem vált gyakorlati szakemberré. Az oktatóközpontban úgy vélekednek, sok tapasztalatra van szükségük a frissen vizsgázott vadászoknak, ezek megszerzésének pedig legbiztonságosabb módja, ha az oktató körülmények között történik - vélekedtek az osztrák szakemberek.

Forrás: FMH