robot-szarvasA Safari Club International egyik amerikai tagszervezete, a Chattanooga Area Chapter is részt vesz a vadorzók elleni küzdelemben, támogatva a Tennessee Wildlife Resources Agency vadőreinek munkáját.

Az Egyesült Államokban bevett szokás, hogy rádió-irányítású robot-szarvasokkal (is) küzdenek a vadőrök, állami hivatalnokok a vadorzás ellen. Kicsit az "alkalom szüli a tolvajt" elvet követve, vadászati szezonon kívül olyan rádió-irányítású, élethű robot-szarvasokat helyeznek ki az utak mellé, amelyek farka, nyaka mozgatható.

A bozótban elrejtőzve várják a vadorzókat, és tettenéréssel fogják el őket, ha azok lövést tesznek a robot-szarvasokra. A vadorzók több ezer doláros büntetésre, valamint 60 naptól 1 évig terjedő elzárásra számíthatnak.

A Chattanooga Area Chapter felajánlásában ilyen robot-szarvasokat helyeztek ki Tennessee államban is, ahol ráadásul vadászidényben is tilos útról, autóból lövést tenni. A vadorzókat szintén az SCI-szervezet támagatásából beszerzett kamerákkal rögzítik, ahogy az a mellékelt videókon is látható. A tetten ért vadorzókat megbüntetik és bevonják a vadászati licenszüket is.

videó 1, videó 2

megjegyzés: Hol vagyunk mi ettől a vadorzók elleni küzdelemben?!

(forrás: safari club, huntforever.worldpress.com, treehugger.com)