tigrisbőrVietnam, Laosz és Mozambik teszi a legkevesebbet azért, hogy feltartóztassa az illegális állatkereskedelmet.
Ezzel veszélyeztetik a vadon élő orrszarvúkat, tigriseket és elefántokat - állapította meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) egy hétfőn közzétett tanulmányában. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet jelentésében 23 olyan - főként afrikai és ázsiai - államot vizsgálnak, amelyek valamilyen formában részt vesznek az illegális kereskedelemben.
A tanulmányban egy könnyen követhető, egyszerű besorolási rendszerben zöld, sárga és piros színekkel jelölik az országokat aszerint, hogy mekkora sikerrel veszik fel a küzdelmet a három fajcsoport illegális vadászata és kereskedelme ellen.

A legrosszabb minősítést három ország, Vietnám, Laosz és Mozambik kapta. Vietnám a tülkükért lemészárolt orrszarvúk és a bundájukért, különböző szerveikért elpusztított tigrisek egyik fő felvevőpiaca, itt még az interneten is kereskednek ilyen áruval.
A vietnámi kereslet soha nem látott méretekben növelte az orvvadászatot Dél-Afrikában. 2011-ben rekordszámú, 448 dél-afrikai rinocéroszt pusztítottak el tülke miatt, idén pedig már 262 orrszarvút öltek meg orvvadászok" - olvasható a tanulmányban, amelynek közzétételét a veszélyeztetett vadon élő állat-és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni Egyezményt aláíró országok genfi találkozójához időzítették. 
A genfi tanácskozás résztvevői a vadállatok illegális kereskedelmének és az orvvadászatnak az afrikai és ázsiai helyzetéről is tárgyalnak.

Forrás: MTI