vadásztábor gerencsér2012. július 03-07. között az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom megyei Területi Szervezete idén harmadik alkalommal rendezte meg ifjúsági vadásztáborát, melynek támogatója a Vértesi Erdő Zrt. volt.

A mintegy 30 fő általános iskolás korú gyermeket az öt nap alatt színes programok sora várta a Peskő és a Csurgó-hegy között fekvő Tarjáni Nemzetiségi Táborban és annak környékén.

A résztvevők a Gerecse erdeiben szervezett tájékozódási túrán és az esti vadlesek alkalmával, gyakorlott szakemberek vezetésével ismerkedhettek az erdő élővilágával, a vadvédelem és vadgazdálkodás alapjaival, valamint a hivatásos vadászok mindennapi munkájával. A sport- és játszóházi programok mellett bőgőkürt és csalsíp, valamint vadászkutya bemutatón, légpuska lövészeten, íjászaton, vadászirodalmi vetélkedőn vehettek részt a vadászpalánták. A rendhagyó tanórák, színes előadások kiváló alkalmat kínáltak, hogy a gyermekek elsajátítsák a természetvédelmi oltalom alatt álló, és a vadászható állatfajok felismerési jegyeit, életmódját.

A tábor nyílt napján nagy sikert aratott Gasztonyi Dániel mestersolymász ragadozómadár-bemutatója, amelyen testközelből figyelhették meg az érdeklődök az idomított baglyok, héják, sasok röptét, zsákmányszerzési fortélyait.

A tábor szervezőinek elsődleges célja volt, hogy a résztvevő gyermekek alapvető ismeretek birtokában, nyitott szemmel járjanak erdőn, mezőn, védjék és őrizzék természeti értékeinket, beleértve a méltán világhírű magyar vadállományt is.

Forrás: Vértesi Erdő