medve garázdálkodottA székelyföldi településen az emberek félnek: az elmúlt két hétben több állatot is elpusztított a medve – hajtóvadászatot indítottak utána, de egyelőre nem akadtak a nyomára.

Egy abásfalvi férfi azt mondja, az utóbbi hetekben egyre gyakrabban merészkedik a medve a település határába. A helyiek félnek tőle, azt mondják nagyon vad az állat.

Az anyamedvétől azóta rettegnek Abásfaván, amióta 14 bárányt szétmarcangolt a falu központjában. A helyiek a farkasok elől menekítették az állatokat a faluba, arra azonban álmukban sem gondoltak, hogy ott sem lesznek biztonságban. Azt mondják, a menekülő medve három birkát magával hurcolt. Azt mondják, összesen mintegy félmillió forintnyi kárt okozott a faluban.

„A kárfelmérés megtörtént, a papírok folyamatba vannak, és a gazdák ezután már csak az, hogy várják, hogy megkapják a támogatást, amit a polgármesteri hivatalon keresztül a vadásztársulat és a környezetvédelmi minisztérium fog adni." – mondta Nágó István, Homoródszentmárton alpolgármestere.

A helyi vadásztársaság szerint megelőzhető lett volna a baj. Ők már tavaly kértek kilövési engedélyt erre a medvére, ám azóta sem kapták meg. Így mint mondják, továbbra is nyugtalan éjszakák várnak a helyiekre. Azt tanácsolják nekik, próbálják meg hangos rádióval és erős fénnyel távol tartani a medvét.

Duna Tv, Híradó
Nézze meg Zátyi Tibor kapcsolódó összeállítását, amely a Duna Tv Híradójában került a képernyőkre:

Erdély.ma