szibériai tigrisKína több tucat szarvas szabadon engedésével szeretné növelni a szibériaitigris-populációt északkeleti vidékén.
Csilin tartományban a WWF természetvédelmi szervezet és a helyi erdészeti hatóságok kezdeményezésére vasárnap 12 gím- és 22 pöttyös szarvast engedtek szabadon a Vangcsing megyében lévő Csangpaj hegység közelében.

A szabadon engedett szarvasoktól azt várják, hogy a táplálékláncot kiegészítve Kínába csalogatják a tigriseket Oroszország távol-keleti részéről - mondta Fan Csi-jong, a WWF Kína igazgatója.

A természetvédő szerint a szibériai tigrisek száma Oroszországban már közelít a telítettséghez, míg Kínában három hegység is kiváló lehetőségeket kínál a megtelepedésükhöz. A kínai tigrisprojekt keretében újraerdősítést végeznek, orvvadászat-ellenes kampányokat indítanak és állatszámlálást folytatnak.

A szibériai tigris a világ egyik legritkább faja. Becslések szerint 500 egyede él világszerte, nagyrészt Oroszország keleti részén, míg mindössze 20 példány Északkelet-Kínában.

A vasárnapi esemény időpontja egybeesett a harmadik alkalommal meghirdetett tigrisvilágnappal.

Forrás: MTI