vaddisznókoca malacokkalEurópai probléma a malacok túlszaporodása Csapdákkal fogják be a vaddisznókat Szigligeten.
Az utóbbi időben a Kárpát-medencében őshonos malacok ugyanis túlszaporodtak. Az állatok kárt tesznek a zöldségesekben és a gyümölcsösökben. DÖMPING A szakember szerint nem helyi, hanem kifejezetten európai szintű probléma a vaddisznók túlszaporulata. Mivel természetes ellensége ennek az állatfajnak nem létezik, csupán az ember tud tenni azért, hogy ne lepjék el vaddisznó-kolóniák a városokat. Ez az állatfaj ugyanis könnyen megszokja az ember közelségét.
Szigliget sűrűn beépült település, de mégis karnyújtásnyira van a természet lágy öle. Idegenforgalmi szempontból is általában nagy a nyüzsgés, tehát egyértelmű, hogy fegyveresen nem lehet elejét venni a további vaddisznó-túlszaporulatnak - mondta el Békási Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezető természetvédelmi őre. - Viszont manapság már olyan egyedszámban vannak jelen, hogy szükséges gyérítésük. Ezért választottuk a befogás módszerét, amivel akár a város kellős közepén garázdálkodó vadat is el tudjuk kapni - folytatta Békási Gábor.

A csapdákat a vad mozgását és közlekedését figyelem véve helyezték ki. De mielőtt megkezdték volna az „akciót", előbb etetéssel szépen odaszoktatták a vaddisznókat, így később már csak élesíteni kellett a ketreceket. Tizenhat példányt sikerült befogni eddig, négy felnőtt állatot és tizenkét kismalacot.
- A vaddisznó roppant intelligens állat. Könnyen alkalmazkodik, így nem fél megközelíteni az ember lakókörnyezetét sem. Normális esetben egy vaddisznó jobban fél az embertől, mint fordítva, ezért szinte kizárható, hogy nekünk támadjon. De ha sarokba szorítják, előtörnek belőle a menekülési ösztönök, s igen nagy galibát tud okozni - tette hozzá a természetvédelmi őr.

Forrás: Bors