medve garázdálkodottA közigazgatásilag Ozsdolához tartozó, erdőkkel körülvett faluba rendszeresen bejárnak a medvék, de idén csak ezen a héten pusztítottak a háziállat-állományban.

Kedd éjszaka Tóth János portáját látogatta meg egy kétszázötven kilogramm körüli vad, és megölt három 45 kilós bárányt. A kár ezer lej. Másnap éjszaka egy óra körül Vajda Dávid udvarán fordult meg a medve. A hátsó udvaron levő disznóólban szétmarcangolt egy száz kg körüli süldőt. A három sertés közül az egyik kimenekült az ólból, a másik hátán a támadás után két nappal még jól láthatók a medvekarmok nyomai. A megsebesített disznót még az éjszaka során le kellett vágni. A felbecsült kár 800 lej. A kutya által riasztott tulajdonos és fia addig kiabált és hadonászott a vasvillával, míg végül a medve kimenekült az ólból, alig két méterre haladt el a két férfitól.

Csütörtökről péntekre virradóra is megfordult a medve Hilibben, de a szabadon engedett kutyák visszazavarták az erdőbe. Csütörtökön a támadások helyszínén járt Kovács Géza, a huszonnyolc tagot számláló vadászegyesület vezetője és Lázár László vadőr, tegnap pedig Csíki Dávid alpolgármester és Liviu Matei, a megyei környezetvédelmi hivatal munkatársa kereste fel a két károsultat, illetve a községházát. Elmondta: mindkét család kártérítésben részesülhet, az iratcsomót a brassói erdészeti igazgatósághoz kell benyújtani, onnan terjesztik fel a környezetvédelmi minisztériumhoz. A medve kilövéséhez nem adnak engedélyt, ellenben ha ismét lemerészkedik a faluba, riasztókat szerelhetnek fel, akárcsak Zabolán. Tóth Lajos, a hilibi közbirtokosság elnöke, az egyik károsult fia elmondta: a hilibiek azt várják el a vadásztársaság tagjaitól, hogy ne nappal jöjjenek a településre, hanem éjszaka, és próbálják lövöldözéssel elriasztani a medvéket, mert a jelek szerint nem egy, hanem több medve is bejár a faluba.

Forrás: Háromszék.ro